Сарадников сарадник

Ведрана Кулага
Сарадников сарадник

Институције БиХ требало би ове године да, између осталог, запосле стручног сарадника за упозоравање на мине, шефа Одсјека за писарницу и архив, стручног савјетника за оцјењивање усклађености....

На интернет страници Aгенције за државну службу стоји конкурс који је расписао Институт за интелектуално власништво БиХ за запошљавање стручног сарадника за национални жиг и за аутоматизацију процеса.

A плате за упражњена радна мјеста? Минимално двије просјечне у Српској. A, наравно, биће исплаћене из државног буџета.

Далеко од тога да људе не треба запошљавати (напротив, неопходна су нова радна мјеста), али питање је колико су оваква радна мјеста неопходна и оправдана у данашње вријеме.

Посљедице економске кризе још увијек се осјећају, али стиче се утисак да неки на то и мисле.

Колико је баналних огласа и отворених конкурса за запошљавање у државној служби? Довољно да се човјек запита шта ћемо од толиког броја самосталних и виших стручних сарадника, поготово када сваки шеф има сарадника, а његов сарадник свог сарадника (било вишег или самосталног), па и сарадников сарадник има сарадника.... И тако у недоглед.

У институцијама БиХ од почетка године затворено је 47 конкурса за запошљавање службеника од којих се највећи број односи на запошљавање приправника и управо попуњавање радних мјеста као што су виши стручни сарадници или стручни сарадници, док је још неколико конкурса у току.

Поставља се питање колико је стручних сарадника потребно појединим агенцијама, министарствима и другим институцијама када је опште позната чињеница да је број запослених у државној служби одавно премашио границе. О ефектима рада појединих државних агенција и институција не треба ни говорити.

На то упозоравају и економисти који истичу да се, иако запошљавање има позитивне ефекте, број запослених у државној служби мора смањити, јер у вријеме рецесије поменуте активности не иду у прилог томе.

У државној служби има одређен број оних који су запослени на одређеним функцијама, а њихов рад нема никакве резултате због описа радног мјеста на којем се налазе. Наравно, најмање је то њихова кривица. Они су само, у потрази за послом, испунили услове конкурса.

О потребним или пак непотребним радним мјестима неко би морао да води рачуна у доба кризе. Ипак, постоје много бољи начини да се утроши новац, а радницима обезбиједи могућност да раде послове који ће да донесу конкретне резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана