Сарадници за све и свашта

Ведрана Кулага Симић

Здравствени картон институција на нивоу БиХ испуњен је скоро до краја. Једна у низу њихових бољки, чије лијечење одбијају, јесу уговори о дјелу које закључују са разним сарадницима са стране иако у својим редовима имају људе у чијем опису посла је баш оно за шта траже помоћ са стране.

По старом, добром обичају надлежни у тим институцијама наставили су и ове године да са разним сарадницама потписује нове или продужују старе уговоре о дјелу, а то задовољство је пореске обвезнике у БиХ за само три мјесеца ове године коштало више од 8,7 милиона КМ, што је за око 1,1 милион марака више у односу на први квартал 2013. године.

Извјештај о извршењу буџета институција на нивоу БиХ за три мјесеца ове године показао је да су многе од њих морале да дају  и по неколико десетина хиљада марака да би "покриле" издатке због ангажовања сарадника за обављање појединих послова.

О уговорима о дјелу се прича годинама, али осим празне приче није виђено ништа ново. Већ и сама прича постаје помало заморна, а грешке се понављају на исти начин.

Нема јединствених правила ни процедура у погледу ангажмана путем уговора, ни висине накнаде и трајања уговора, али што је најгоре од свега - нема ни реалних процјена колико је заправо људи, односно спољних сарадника потребно, а новац се троши без реалних потреба.

Нема ни ефеката онога што су урадили. Само има мање новца у буџету сваке године јер на руке спољних сарадника одлази на годишњем нивоу и до неколико десетина милиона марака.

За то не маре надлежни иако годинама на њихову адресу стижу апели да прекину ту праксу и направе уштеде у буџету када је ријеч о уговорима о дјелу.

Не једном на њихова имена су насловљене поруке да се мора и ова пракса прекинути. Да становници ове земље, ако већ морају да годинама на својим леђима носе армију од 22.000 чиновника, не могу да носе и сараднике за све и свашта.

Дијагноза је више него јасна, али надлежни већ дуго избјегавају лијечење. Уговора о дјелу, без ефеката, све је више и вријеме је одавно да се они ставе "под лупу" и да се види ко шта ради и ко за шта добија знатну надокнаду. *

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана