Сапун и парфем

Вељко Зељковић

Грађанска држава је далеки, далеки сан и то је лијепа ствар, али прво сапун, онда парфем.

Ријечи су ово предсједника Хрватске Зорана Милановића, изречене поводом све чешћих захтјева бошњачке политичке елите да се Дејтонски мировни споразум стави ад акта, архивира и направи нека нова “грађанска” држава БиХ.

Држава у којој не би било ентитета и у којој би један народ био доминантан над остала два. Нова БиХ у којој би Хрвати били сведени на статистичку грешку и конститутивно “избачени” из свих органа власти на државном нивоу, а Срби дефинитивно означени као страно и непожељно ткиво - рак-рана. И то није тајна. Не крије се, већ је јавно обзнањено од стране СДА у страначким програмским циљевима.

А како би уопште изгледала једна таква “грађанска” држава за коју се толико залажу ти такозвани “грађани”? Она би била све само не грађанска и европска. Демократска? Илузија за лаковјерне и прича за лаку ноћ.

Владари том и таквом “обећаном” земљом били би разни Комшићи, Изет-бегови, Реуфи и Бисере. Они који не би били на том курсу могу се спаковати и отићи те са собом понијети само толико земље “колико им се може залијепити на опанцима”. Да ли је то демократија? Можда, али по начелима шеријата.

Уосталом зар у том истом “грађанском” Сарајеву нису хтјели укинути и забранити Дједа Мраза. Срушили су и крст на Златишту. Спријечили подизање спомен-плоче настрадалима Србима.

Ратни злочинци се проглашавају херојима, а судови којих их процесуирају означавају за државног непријатеља “број један”.

Сметала им је и табла са именом Радована Караџића. Скинута је. С друге стране, у том истом грађанском Сарајеву и данас поједине улице носе називе појединих припадника злогласне “Ханџар дивизије”, “Зелених беретки” и разних “патриота”. И то за те грађане није спорно. Е то је “државни концепт” за који се залажу разни Комшићи и Изет-бегови, а који никако не може бити назван грађански. Та ријеч се само злоупотребљава да би се направила унитарна држава по мјери једног народа. Сања Изет-бег свој султанат.

Дејтонски мировни споразум је ту да спријечи један такав план. И док је њега Срби и Хрвати ће моћи да се боре за своја грађанска и национална права. Зна то и друга страна те упорно инсистира на његовом укидању. И ко онда је рак-рана у БиХ?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана