Саобраћајна (не)култура

Анабела Абреу

Нови случајеви погинулих у саобраћају готово свакодневно пуне новинске ступце, а бахато понашање за воланом и некултура учесника у саобраћају први су у ланцу одговорних што на путевима Српске велики број људи губи животе. Пребрза вожња, претицање на пуној линији, скретање без жмигавца, сједање за волан у пијаном стању и типкање порука на телефону током вожње уобичајена су слика на нашим саобраћајницама. И то су само неке од ситуација које показују да је саобраћајна култура у Српској на веома ниском нивоу. Да не спомињем непрописно паркирање, заустављање насред улице с циљем куповине цигарете у оближњој трафици, вожња лијевом траком 40 километара на сат, свирање, псовање...

Упркос све црњој статистици, несавјесни возачи никако да се дозову памети, а за њима не заостају ни пјешаци, који нису ништа мање бахати.

Према мишљењу многих, пјешаци се у саобраћају понашају много безобразније од возача, па чак више крше саобраћајне прописе. Неријетко се залијећу да пређу улицу, не гледајући ни лијево ни десно, очекујући да возач укочи на метар од њих, не схватајући да то није могуће чак ни при брзини од 40 километара на час. Прелазе преко пјешачког прелаза са слушалицама у ушима, крећу се коловозом, а често на семафору прелазе без обзира на то да ли је зелено или црвено свјетло. О бахатости пјешака свједоче и подаци МУП-а који показују да је међу њима све више пијаних који тетурају улицама Српске. Тако су полицајци за седам мјесеци ове године санкционисали 91 пијаног пјешака.

Сумњам да се ико од њих након трежњења запитао какве је посљедице могао проузроковати крећући се улицама у пијаном стању. Да је некога од њих ударило ауто ни крив ни дужан би страдао онај за воланом јер код нас увијек возач по неком неписаном правилу буде окривљен за све трагедије које се догоде у саобраћају. 

Посебно забрињава чињеница да је један Зворничанин ухваћен како тетура улицама мортус пијан, са чак 4,7 промила алкохола у крви. Мистерија је како је тај рекордер међу пијаним пјешацима уопште успио да се креће са толико алкохола у себи и колико је чаша попио.

Бахатом понашању возача и пјешака у крај не успијевају да стану ни све чешће саобраћајне контроле, радари који су на сваком ћошку, пресретачи, али ни пооштрене казне за прекршаје које су надлежни увели прије двије и по године с циљем смањења несрећа које често потресају јавност.

Стиче се утисак да проблем црне статистике не би ријешиле, а ни спријечиле, ни много веће казне, иако смо материјално сиромашно друштво, јер изгледа да она максима “најстрожа је казна она која удара по џепу” не важи у Српској. Смањењу несрећа на путевима може да допринесе свако од нас, било да је пјешак, бициклиста, мотоциклиста било да је возач. Треба само да се придржавамо саобраћајних прописа. Зато, хајде да сви заједно будемо обазриви и сачувамо живот!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана