Саобраћај

Маријана Миљић
Саобраћај

У саобраћај у Републици Српској ових дана уводи се ред.

Законом о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске, који је недавно ступио на снагу, предвиђене су казне за више врста прекршаја, а који до сада нису били кажњиви.

Од сада ће казну, осим оних који возе пребрзо или у пијаном стању морати да плате и неодговорни становници Српске који у пијаном стању прелазе улицу, родитељи који своју малу дјецу пуштају саму путем, пјешаци са слушалицама на ушима, возачи са прљавим аутомобилима.

Домаће саобраћајнице, које више личе на Дивљи запад и улице као рели стазе, по којима се у центру града вози и до 200 километара на час, нису безбједне ни за кога.

Ред је одавно требало да буде уведен, јер смо свакодневно суочени са све већим бројем саобраћајних несрећа, а рубрике црне хронике све су пуније несрећних исхода саобраћајних прекршаја.

Да возачи нису једини кривци за саобраћајни хаос, знају они сами, јер се неодговорни и непромишљени пјешаци врло често сами доводе у по живот опасне ситуације.

Пијани или са слушалицама на ушима постали су пријетња сами себи.

Да је ударац по џепу и даље највећа бољка овдашњем народу, од сада ће врло добро да осјете и пјешаци који се са којим промилом у крви више нађу на улици.

За прелажење улице у пијаном стању плаћа се казна и до 300 марака. Послије једне овакве казне ријетки ће се у припитом или пијаном стању упутити на улицу.

Боље неће проћи ни неодговорни родитељи који своју дјецу пусте да сама прелазе улицу. Непоштовање саобраћајне сигнализације такође ће бити и те како наплаћено.

Дивљање у аутомобилима са прегласном музиком, прљавим и снијегом затрпаним крововима, као и блатњавим гумама, требало би такође високим казнама да буде искоријењено са наших улица.

A онда ћемо коначно моћи да без стида погледамо улице сусједних нам градова, гдје се основна саобраћајна култура већ деценијама сама по себи подразумијева.

A можда ће и понеки странац, који с намјером или не, прође кроз неки од наших градова примијетити да се заиста налази у граду, а не у неком, од Бога и народа, заборављеном селу.

Још када би и полиција радила оно за шта их плаћамо, па кажњавала само оне који то заиста заслужују, гдје би нам био крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана