Саобраћај

Милијана Латиновић

Бахатом понашању возача у Републици Српској дошао је крај.

Ригорозне казне за саобраћајне прекршаје, о којима се протеклих мјесеци шушкало у јавности, ступиле су на снагу. А има ли боље казне од оне која удара по новчанику?

Бројни апели на возаче да не сједају пијани за волан и да не возе неприлагођеном брзином нису уродили плодом. Напротив. Чини се да једино високе новчане казне могу дозвати памети све оне који јурцајући кроз насељена мјеста угрожавају не само свој живот, него и све друге учеснике у саобраћају.

А таквих је, признаћете много.

Из страха да ће већ првог дана примјене новог Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ морати да одријеше кесу како би платили масне казне за прекорачење брзине, невезивање појаса или вожњу у пијаном стању, већина возача јуче се придржавала саобраћајних прописа. А како и не би, кад је за више од 1,5 промил алкохола у крви казна до 1.000, а за невезање појаса и до три стотине марака.

Од нових прописа не страхују само они за воланом четвороточкаша, на понашање у саобраћају морају да припазе и пјешаци. Ступањем на снагу нових законских мјера одзвонило је телефонирању на улици и слушалицама у ушима, осим ако нам је свеједно да ли ћемо након тога у џепу и даље имати 40 КМ, колико износи казна за овај прекршај.

Учесници у саобраћају истичу да све несавјесне возаче и пјешаке треба кажњавати, али да су нове казне превисоке.

За разлику од њих, они који су писали закон тврде да црна статистика на путевима није дала другу опцију.

У већини саобраћајних несрећа у којима је окончано стотине младих живота узрок је била неприлагођена брзина или вожња под дејством алкохола.

Тужно је то што смо се у коштац са овим проблемима почели хватати тек када је нашим градовима одјекнуо крик оних којима су брза вожња и алкохол узели најмилије.

Примјена новог закона буди наду да ће се безбједносна ситуација у нашој земљи поправити и да ће све мање страница бити исписано црном хроником.

А свима нама, возачима и пјешацима, који огорчени новим казнама за прекршаје у саобраћају безвољно гунђамо, не преостаје ништа друго него да поштујемо слово закона и схватимо да живот нема цијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана