Шанса за правду

Жељка Домазет

БиХ је дуже од двије деценије оптерећена питањем процесуирања ратних злочина.

Мада је у различитим стратегијама које су до сада усвајане истицано да се питање најсложенијих предмета ратних злочина мора хитно рјешавати, ово питање још није ријешено, јер су све стратегије биле само мртво слово на папиру - рокови нису поштовани, а најсложенији предмети годинама су по ладицама скупљали прашину.

Најновија стратегија, која би врло брзо требало да угледа свјетло дана, могла би дати нову наду, јер ће се, како је најављено, инсистирати на примјени принципа стратегије и роковима те ће сви они који не буду поштовали рокове и не буду радили на предметима ратних злочина како треба бити кажњавани.

Српске жртве које годинама чекају правду и очекују да они који су чинили злочине буду адекватно кажњени, са пуно наде чекају нову стратегију. Како наводе релевантне институције, више од 300 најсложенијих предмета ратних злочина чека да буде узето у рад и да коначно тужиоци и судије посао који је већ одавно требало да буде завршен, приведу крају.

Да се нерад коначно и у правосудним институцијама мора санкционисати упозоравали су и многи међународни експерти који су имали увид у различите стратегије за рјешавање предмета ратних злочина и стање у правосуђу.

Упозоравали су да је недопустиво да се зарад неких небитних циљева многи предмети ратних злочина цјепкају, годинама врте по правосудним институцијама и не рјешавају. Констатовали су такође да је недопустиво да дуже од двије деценије након завршетка рата најсложенији предмети ратних злочина никада нису третирани, да су многобројни докази из неразумљивих разлога нестајали или су склањани у страну, а да су жртве узалудно чекале на правду.

Због одуговлачења и нерада правосудних институција многи свједоци су умирали, а жртве губиле наду да ће правда икада покуцати на њихова врата.

Ако ова најновија стратегија заиста не буде озбиљно схваћена, сви они који њено спровођење буду опструисали не буду кажњавани, а најсложенији предмети не буду хитно узети у рад, ова земља ће заиста остати простор у коме је правда заборављена и покопана, а жртве на најбезочнији начин понижене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана