Шанса за будућност

Милијана Латиновић

Будућност сваке земље, па тако и Републике Српске, лежи на генерацијама које стасавају и које тек долазе јер својим знањем и вјештинама треба да покажу ко су и шта, те да на својим леђима могу да изнесу терет будућности која их чека.

Прелазак из основне школе у средњошколске клупе је велики корак за све који дођу до тог циља. Велики број свршених основаца је годинама одлазио у гимназије, економске, техничке, грађевинске и друге школе у нади да ће завршити и факултете, добити дипломе и пронаћи посао из снова, а било је и оних који су одлучили да се опробају у угоститељским и других стручним одјељењима, те да ту испеку занат како би једног дана радили оно што воле и у чему се проналазе.

Образовни систем у Републици Српској претрпио је у протеклим годинама одређене реформе, а акценат је, између осталог, стављен на потребу да се у наставним плановима и програмима нађе више практичне наставе, као и да се са послодавцима усагласи модел рада са средњошколцима којима је тај вид наставе, током школовања, можда и најпотребнији.

Добри конобари, кувари, механичари и други увијек су били веома тражени у друштву, али су у мору популарних занимања те струке на неки начин, нажалост, потцијењене и гурнуте у други план. Велики проблем је годинама, ако се посматра генерално стање, тај што у бројним школама није била на најбољи начин обезбијеђена практична настава, која је прва и основна станица на којој треба да се покажу. На срећу средњошколаца, а и цијеле Републике Српске, ситуација на терену се мијења набоље.

Практична настава заузима полако своје мјесто у образовном систему, те се из дана у дан показују знања и вјештине, између осталих, конобара и кувара који занат пеку под нашим школским крововима. Признања за то им стижу и из региона, који је заинтересован да им чак обезбиједи даље усавршавање. То је веома похвално, али и Српска треба да да свој максимум како би наше садашње и будуће велемајсторе у својим занатима задржала овдје.

Република Српска се, као и већина земља из региона, нажалост, суочава са одливом радне снаге јер многи своју шансу траже у уређенијим држава, гдје могу да пристојно живе од своје плате, па и уштеде коју марку за старе дане.

Таква размишљања неке “ухвате” још у средњошколским клупама и само чекају дан када ће добити званичну потврду својих вјештина и уновчити је негдје у Европи или преко океана.

Надлежни морају учинити све што је у њиховој моћи да што више младих, способних и образованих задрже у овој Републици, јер од њих зависи и њена будућност. Позитивних примјера у пракси има и они би требало да буду водиља свима осталима да бисмо могли да се похвалимо добрим мајсторима чије ће дипломе и друга признања, данас-сутра, бити истакнути у домаћим ресторанима и другим објектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана