Шанса у извозу

Драгана Орловић

Унаприједити пословни амбијент и подићи конкурентност домаће привреде међу приоритетима је сваке земље па тако и ове наше. Ту је и неминовно привлачење нових инвестиција кроз које се, прије свега, настоји отворити перспектива младима. Међутим, све то увијек некако боље звучи у теорији него у пракси.

Статистика показује континуирани спољнотрговински дефицит у размјени робе и услуга са иностранством. Српска је тако у прошлој години извезла робу вриједну 2,86 милијарди марака, док је с друге стране увоз износио 4,40 милијарди марака. Тиме је остварен дефицит у спољнотрговинској размјени у износу од 1,54 милијарде марака.

Ипак, док у укупној робној размјени са иностранством РС остварује дефицит који на годишњем нивоу износи више од милијарду, поједине локалне заједнице успијевају и да остваре далеко већи извоз од увоза робе.

Њих укупно 28 може се тиме похвалити. Први је Зворник, чији је суфицит далеко највећи и на годишњем нивоу износи 120,45 милиона. Слиједе га Прњавор, Котор Варош, Дервента… У овим општинама објашњавају да су у плусу када је ријеч о спољнотрговинској размјени због тога што имају значајан број предузећа чији се извоз мјери десетинама милиона КМ.

Да би ситуација и у другим локалним заједницама била таква, неопходан је проактиван став у погледу политике и стратегије извоза чија визија би била усмјерена на стварање повољнијег биланса, односно, знатно веће покривености увоза извозом.

Остваривање тог циља изискује амбициознији, офанзивнији и организованији наступ домаћих компанија на иностраним тржиштима, а од надлежних институција квалитетнију подршку која ће им олакшати укључивање у трговинске токове.

Само на тај начин, уз стално подизање свијести о бенефитима извоза, додатно ће бити охрабрени постојећи и стварани нови извозници.

Потребно је правити амбијент у који вриједи инвестирати, не очекујући само стране, већ и домаће инвеститоре. За бољи извоз неопходни су већа подршка извозницима, унапређење продуктивности привреде, повећање инвестиција у производњу и развојно-технолошке капацитете у компанијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана