Санкције за странпутицу

Жељка Домазет
Санкције за странпутицу

Високи представник Валентин Инцко могао би у сљедећих десет дана да поништи одлуку Народне скупштине Републике Српске о референдуму, али и све остале закључке Народне скупштине РС.

Хоће ли то смирити ситуацију у БиХ? Неће. Хоће ли то показати њеним житељима пут до демократије? Неће. Јер тамо гдје станује демократија изјашњавање народа највиши је њен степен.

Зато је ипак могуће очекивати да OHR одигра мудрију варијанту. Њоме не би спријечио демократско право народа на изјашњавање, али ће поништити њено дјеловање. Дакле референдум да, резултати референдума не.

Е сад јасна је овдје улога OHR-а и неких више Сарајеву наклоњених амбасада, иза које се крије страх од референдумског питања да ли подржавате одлуке високих представника. A тих одлука је много и та одлука није само формирање Суда и Тужилаштва БиХ.

Aли није нескривена жеља лидера ПДП-а и ДП-а Младена Иванића и Драгана Чавића да дође до санкција против изабраних званичника њиховог народа и њиховог ентитета.

У све су се уплели и неки медији, па су најавом санкција против највиших званичника РС шокирали јавност. Вијест је процурила "из дипломатских извора" отјеловљених у лидеру ПДП-а, којем је наводно ту информацију пренио Мирослав Лајчак.

Да иронија буде још већа двојац Иванић-Чавић од почетка отварања приче о референдуму није пропуштао прилику да на све могуће начине облати ове потезе Републике Српске, ваљда задовољан радом Суда и Тужилаштва БиХ.

Нису пропуштали прилику да директно или индиректно позивају високог представника да санкционише демократију у РС и донесе одлуку о поништавању референдума.

Aли ни то није било довољно. Требало је унијети панику у јавности. Зашто? Е то не зна нико, сем Иванића.

A и ако је тачно, није лидер ПДП-а портпарол високог представника, или то ипак јесте онако волонтерски.

Жалосно, али истинито. У политици егзистирају и они који не држе до Републике Српске, њених институција и демократије. Постоје и они којима криза доноси бољитак и можда могућност да дођу на власт.

Можда Иванић послије санкција које прижељкује против избраних званичника и лидера свих странака које су подржале референдум заиста поново постане министар иностраних послова БиХ, како му је обећао Златко Лагумџија?

То куда ћемо отићи сви ми смртници, није важно. Путем стабилизације и просперитета нећемо сигурно. Странпутица у оваком сценарију је сасвим извјесна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана