Самовоља профитера

Маријана Миљић Бјеловук

На бензинским пумпама у Српској само у посљедњих 15 дана гориво је појефтинило у више наврата.

Mеђутим, иако би тај пад цијена горива требало да, као и претходних година када су падале цијене на бензинским пумпама, повуче талас појефтињења робе и услуга, то се није десило. И неће се десити, као ни претходних година.

Очигледно је да се паду цијена горива на бензинским пумпама могу да обрадују само возачи. Али, хајде, бар нешто за оне који морају сваки дан да пале свога четвороточкаша. Осим њих, руке ће највише да трљају превозници, јер ће увећавати свој буџет, превозећи путнике по истој цијени карте, са горивом по знатно нижим цијенама.

Поред превозника, ту си и трговци, произвођачи, дистрибутери који уопште немају намјеру да због мањих трошкова транспорта снизе цијене. Јер корекцијом, избацивањем нижих цијена оде њихов буџет на ниже. А, како то да дозволе? Њихов одговор је сасвим јасан. Не, никако, нипошто! Ни у ком случају!

Питање је уопште до које границе би требало да цијене горива падају да би роба и услуге појефтинили.

Услови за појефтињење робе и услуга могу да се испуњавају до миле воље, али је очигледно да код нас до нижих цијена на полицама продавница, тржних центара, те карата неће доћи.

Сви они имају широку лепезу образложења зашто не појефтинити прехрамбене и друге производе, те карте. О томе би могли да испишу књиге.

Међутим, њима је сасвим очигледно и воде се другом рачуницом када цијене горива скачу.

Онда ту нема образложења. Онда не треба да се пишу књиге, јер сасвим је јасно да када гориво поскупљује морају да се формирају и више цијене прехрамбених и других артикала, те превоза, као и низа других услуга.

На крају, поставља се питање може ли се на неки начин уредити тржиште РС. Сигурно је да може, само ако се жели. Изговора има и увијек ће их бити. Увијек ће се наћи неки разлог зашто нешто не урадити, зашто не заштити потрошаче, који су доведени на ивицу провалије.

Крајње је вријеме да се престане са изговорима, дугим образложењима и да се уради нешто да би били заштићени сви они који трпе, док други профитирају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана