Самовоља и неморал

Жељка Кокот

Пад цијена горива на свјетском тржишту с правом је главна тема о којој свјетски и домаћи медији брује ових дана. Цијене "црног злата" дотакле су историјске минимуме током прошле седмице у којој се цијена сирове нафте спустила на 30 долара по барелу, што је за чак 70 одсто мање у односу на лањске јануарске цијене.

Ипак, становници Српске никако да дочекају бенефите овог пада, јер су цијене литра бензина на пумпама "склизнуле" за само 30 одсто.

И поред тога, многи кажу да им је много повољније користити сопствени аутомобил, јер литар горива у просјеку кошта 1,70 КМ, а цијене аутобуских карата нису кориговане надоље већ неколико година, као ни услуге такси превозника.

Уз то, цијене основних животних намирница и комуналних услуга нису се смањиле ни за фенинг. Напротив, ако уђете у било који маркет видјећете да су све потрепштине из дана у дан помало скупље. Градске топлане у већини градова широм Српске подигле су цијене гријања на почетку гријне сезоне иако им трошкови главним дијелом зависе од цијене мазута који спада у групу нафтних деривата.

Са друге стране, зна се да је до сада свако повећање цијена нафте и њених деривата пратило повећање трошкова живота па се становници Српске с правом питају ко им легално празни џепове и до када ће ова сулуда отимачина трајати.

Највећи произвођачи "црног злата" и најмоћнија глобална сила воде беспоштедну борбу око нафтних налазишта, а ситуацију додатно подгријава стање на девизном тржишту и "рат" валута.

А код нас су прилике на тржишту најбоље искористили власници бензинских пумпи, трговци, пекари и превозници који мудро ћуте и пуне џепове. Пумпаџије се правдају високим државним дажбинама које не трпе пад, превозници кажу да су раније возили по цијени која није задовољавала ни покривање елементарних трошкова док трговци задовољно трљају руке захваљујући екстрапрофиту који им свакодневно пуни новчанике.

Ријеч и вапаје већине становника Српске, који једва крпе крај с крајем, нико не чује. Ћути и трпи. До када?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана