Самоизолација

Ведрана Кулага Симић

БиХ је земља од које многи дижу руке. То је земља чији путеви воде само уназад, јер се слободно већ може поставити питање колико је степеница остало до дна.

Барем када је ријеч о европским обавезама, изгледа да су оне још страни појмови за многе на главним функцијама у овој земљи, а посебно у ФБиХ. Нови шамар БиХ стигао је из Париза од Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савјета Европе. Ствари су сасвим јасне - спроведите одлуку "Сејдић-Финци" или "летите". Европљани су предложили суспензију делегације Парламента БиХ из Парламента Савјета Европе и суспензију БиХ из Савјета Европе ако до избора 2014. година не буде спроведена одлука у "предмету Сејдић-Финци".

Иако причу о одлуци Европског суда за људска права у вези са славним предметом једнаких могућности знају и птице на грани, наравоученије још нису пронашли политичари у Федерацији те никако да прихвате једноставну формулу да свако бира своје представнике у институцијама БиХ. Како би када је њихов главни политички циљ мајоризација, што већ годинама успјешно демонстрирају над Хрватима. А радо би и над Србима.

Спремност Српске и њени приједлози годинама стоје на столу чекајући да надлежни у ФБиХ схвате да нема више времена за губљење и да се мора доћи до договора. И то хитно, јер је земља на рубу изолације из које ће се тешко извући ако се федерални политички фактори не пробуде.

Европа је рекла своје, а политички представници у ФБиХ имају још мало времена да покажу да ли су спремни да ријеше ово питање, односно да ли уопште и желе да БиХ у чију се европску будућност заклињу крене даље.

Став РС је одавно познат и јасан, али то све мора да чека, изгледа, добру вољу лидера из ФБиХ да почну озбиљне разговоре да би се спровела једна од најпознатијих одлука Европског суда за људска права. Одавно је прошло и оних "пет до 12" на европском часовнику, али изгледа да Европа свако мало зауставља часовник како се казаљке не би склопиле. Састанак у Бриселу је све ближе. Зато би Лагумџији, Тихићу и Радончићу боље било да засучу рукаве и нешто ураде прије него што БиХ заврши на дну након скретања на пут за нигдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана