Само супруга и дјеца

Дарко Момић

Предсједник Српске Милорад Додик уручио је поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске, одликовања.

Међу добитницима су и Прва мјешовита противоклопна артиљеријска бригада Првог крајишког корпуса Војске РС и Прва новоградска пјешадијска бригада, које су за изузетне јуначке подвиге у оружаним борбама које представљају нарочит примјер јунаштва и служе као узор свим будућим генерацијама како се бори за слободу Српске одликоване Орденом Немањића.

За исказану личну храброст у борби за слободу Српске Медаљом мајора Милана Тепића одликован је поручник Војске РС из Брчког Јован Савић, а за заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење РС Медаљом заслуга за народ постхумно је одликовано стотину погинулих бораца Војске РС. Указ о одликовању преузео је предсједник Борачке организације РС генерал Миломир Савчић.

Свечана додјела одликовања уприличена је, како и доликује, у Палати Републике и на тој свечаности се Српска чинила као права држава са свим припадајућим атрибутима. Пријатно је изненађење што свечаност ни са једне стране није директно злоупотријебљена у предизборне сврхе, иако је то за ово доба године било очекивано. Углавном, треперили су дамари када су добитници примали одликовања, а само бездушни нису осјетили понос када је предсједник Борачке организације РС примао указ о постхумном одликовању стотину погинулих српских бораца.

Ипак, заборављено је нешто поприлично важно, што је дијелом бацило сјенку на цијелу свечаност, али много више жалости што нико није примијетио тај пропуст. О чему је ријеч?

Ријеч је о томе да је у петак било пуних пет година откако нас је напустио генерал Славко Лисица, пјесмом опјевани командант који је имао једну од главних улога у пробијању коридора живота и ударању темеља Српске. Командант који је јео из истог тањира са својим војницима и кога су војници обожавали прије тачно пола деценије је тихо отишао у небески строј кнеза Лазара и придружио се својим колегама који су положили живот за Српску.

Нема потребе трошити слова на то о каквој људској и официрској громади је ријеч, јер су поштовање према његовим војничким врлинама показали и непријатељи. И то чак и они највећи непријатељи који су често без икаквих аргумената штанцали и монтирали оптужнице за ратне злочине против српских војника и официра. Али не и против Лије. И бар зато је заслужио много више од само једне читуље у “Гласу” потписане са:

С љубављу и поштовањем.

Супруга и дјеца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана