Само једна истина

Крстина Ћирковић
Само једна истина

СРЕБРЕНИЦA - Чињеница да тачан број страдалих Бошњака у јулу 1995. године још нико није утврдио, већ деценију и по оставља превише простора за манипулацију сребреничким жртвама и представља камен спотицања у настојању једног дијела БиХ да се истином дође до правде и помирења на овим просторима.

Превише времена се дозвољава да свако прича своју причу, у којој има мало истине и још мање намјере да се расвијетле трагични ратни догађаји у и око Сребренице, посебно у јулу 1995. године, који су важни за заједничку будућност Срба и Бошњака на овим просторима.

На руку оних који свашта причају и оних који их до сервилности подржавају, нажалост, иду и правосудни органи БиХ, као и Хашки трибунал који за почињене злочине над српским народом Бирча, још нису казнили ниједног Бошњака.

Због тога се у Тужилаштву БиХ "киселе" и скупљају прашину 57 пријава, које је МУП РС поднио против 126 лица.

Срби из Сребренице и околних општина знају истину о страдању свог народа. Постоје докази о убиству 3.262 Србина, од којих су 73 одсто били цивили, као и докази да је 800 српске дјеце остало без једног или оба родитеља. Ти докази очигледно нису били довољни за кажњавање ратног владара Сребренице Насера Орића, ни подизање оптужнице против оних који су организовали, наређивали и извршавали злочине у Ратковићима, Скеланима, Кравици, Бјеловцу...

Они се прикривају, као и број бошњачких жртава, које су страдале у Сребреници. Није тајна да је лицитација бројкама кренула из кругова, који су српском народу жељели наметнути етикету "геноцидности". На томе се радило годинама, а да нико од тих злонамјерника није рачунао на контрадикторности, које би од историје, могле направити фалсификат, опасан за будуће генерације у БиХ.

Истина је, ипак, само једна. До ње се, свједоци смо, понекад долази послије низа лажи и манипулација. Топе се бројке од дванаест, десет, осам хиљада убијених у јулу 1995. године. Тим падом долази се до броја оних, који су током рата страдали на подручју Сребренице.

A када су, гдје, и на који начин они страдали питање је којим ће се бавити тимови, који ће се истински бавити Сребреницом и ратним догађајима у и око те енклаве, која је од априла 1993. године била под заштитом Уједињених нација.

До правде се може доћи само истином. Њу знамо, али је морамо доказати. За почетак се од Владе РС очекује да стави ван снаге Извјештај, који је Комисија тадашње владе сачинила 2004. године и да са својим тимовима започне анализу и предочи домаћој и свјетској јавности све чињенице о дешавањима на подручју Сребренице од 1992. до 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана