Само је небо граница

Данијела Бајић
Само је небо граница

Прије короне било је шест, послије седам, па недуго затим порасло је на девет. А након што је почео сукоб у Украјини мушко шишање је у истом салону поскупјело на чак 12 марака, а женско да се и не спомиње. Дакле, дупло шишање наивних клијената, а све под плаштом кризе и инфлације.

То наравно није све, јер нису само фризери измислили кризна напумпавања цијена, тако да су цјеновнике кориговали сви редом, од кућног мајстора који поправља забаговани тример до фармера који продају млијеко и јаја по селу.

Што је најгоре, не може се тим људима ништа замјерити, јер, ако ћемо реално, закон продаје и потражње окончава сваку расправу. Ако нећеш, ти покушај пронаћи неког ко нуди јефтиније, што у је садашњем “постковид” периоду, док траје руско-украјински сукоб, готово немогућа мисија, нарочито ако се тражи квалитет.

Због тога су грађани очигледно промијенили досадашње праксе и све више се одлучују за мање квалитетније производе других произвођача. Тако да они скупљи остају на рафовима, јер их заправо мало ко купује.

То нам показује и најсвјежија статистика која каже да је пад промета евидентан, нарочито у трговинама на мало приликом куповине основних животних намирница.

Дакле, нема више скупе риже са дугим зрном, може и обична. Одустаје се и од горгонзоле, јер има тамо нека жена са Влашића која продаје сир по много нижој цијени. Јесте мало љут и кисео, али шта да се ради. И тако у недоглед, јер кад је инфлација у питању, све су прилике, само је небо граница.

Колико је све отишло тамо гдје грађанима никако не одговора говори и износ потрошачке корпе, која је, по синдикалним мјерилима, око 300 марака скупља у односу на исти период прошле године.

До које фазе смо догурали најбоље говоре подаци о шеровању на порталима гдје су вијести о поскупљењу горива и непревазилажењу начина за појефтињење хљеба међу најчитанијим.

Сњешка из неких срећнијих времена додатно нам руше и аналитичари који су, у складу са ситуацијом, прилично негативно настројени, бар кад им у разматрање узмемо најновије прогнозе.

Оне кажу да нам нема краја и да ће се глобалне кризе као изговори још повлачити по трговачким кулоарима, тако да скорија будућност по свему судећи не нуди ништа паметније и јефтиније од тренутне цјеновне дубиозе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана