Само јаја нису луксуз

Милош Васиљевић
Само јаја нису луксуз

Васкрс је највећи хришћански празник, а баш та недјеља према нашим обичајима и традицији резервисана је за породицу, уз свечани ручак и богатију трпезу.

Ипак, ове године биће нешто скромније у већини домова јер цијене, у првом реду, меса диктирају темпо и шта ће се наћи, боље рећи неће, на столу.

Јају су незаобилазна у сваком дому па ће се кување, традиционално шарање обавити како се то радило још од давнина.

Зависно од класе до класе цијене јаја крећу се од 30 до 40 фенинга што је прихватљиво у времену када је све поскупјело.

И док домаћице већ слажу рачуницу шта је неопходно да би све испало како су замислиле, вртоглаве цијене прасића, које се крећу и до 12 марака по килограму, дају празнику епитет најскромнијег до сада. По простој рачуници, за прасе је потребно издвојити око 300 марака, што је у времену поскупљења и све теже свакодневице велики удар на џеп грађана. Слично је и за јагње, а права је јагма уопште доћи до квалитетног меса.

Ипак, када се подвуче црта јасно је да је празник једном годишње те да се људи унапријед морају спремати и остављати са стране, јер очигледно другу опцију немају. Енормна поскупљења осјетимо за вријеме празника, када су славе, Божић, Васкрс и рођендани.

Печење ће тако бити луксуз на празничној трпези, али и месо у глобалу па очигледно нећемо моћи себи приуштити у будућности сваки дан комад меса, јер је раст плата и пензија одавно појела инфлација.

Шта ће јести најугроженија категорија, пензионери видјећемо, а оно што је сигурно да неће телетину, јер за килограм је потребно издвојити 25 марака.  Пршута би, као никада до сада, могла заобићи трпезу јер она одавно није за обичну рају, а за квалитетан овал мезе потребно је радити више од један дан.

Било како било, најважније је све празнике прославити у кругу породице, али и у духу вјере придржавајући се поста и уз наду у бољи стандард.

Раслојавање друштва је очигледно, а најмање двије трећине становништва крпи крај с крајем, с просјечним примањима, док други посјећују егзотична мјеста. Њима је и кавијар јефтин.

Очигледно је да само јаја неће бити проблем, а за остало потребне су припреме, односно штедња. Све тањи новчаници постали су свакодневица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана