Само да смо живи и здрави

Анита Јанковић-Речевић

Реченица “само да смо живи и здрави”, вјероватно је једна од најизговаранијих на овим просторима од стране народа који годинама кубури са беспарицом, слабо плаћеним пословима и морем других проблема за које не постоји рјешење. Ове зиме, као да је све то мало, на нејака леђа великог броја њих натоварио се и вирус грипа.

Према подацима Института за јавно здравство од респираторних инфекција, обољења сличних грипу и грипа у Српској је ове сезоне обољело више од 58.000 грађана, док је 30 њих изгубило битку за живот усљед тешких компликација изазваних вирусом инфлуенце.

Да ли је ситуација алармантна и је ли вријеме за проглашење епидемије, питање је које се најчешће може чути посљедњих дана међу домаћим становништвом. Да се многи прибојавају за своје здравље и да страх избија на површину, јасно је по немалом броју грађана који се могу срести на улицама Српске са заштитним маскама. 

Иако надлежни упозоравају да бројке нису алармантне, да је ситуација уобичајена за ово доба године и да нема мјеста паници, 30 изгубљених живота није мало. Питање је дана када ће се појавити вијест о новим жртвама грипа с обзиром на то да се у болницама широм Српске тренутно лијечи више од 150 пацијената са тешким акутним респираторним инфекцијама због којих им је живот угрожен. Нови смртни случајеви додатно ће забринути и овако уплашен народ.

Како би минимализовали озбиљност ситуације и ублажили страх код становништва, стручњаци посљедњих седмица упорно говоре да су међу преминулима махом старије особе, које су дуже вријеме боловале од карцинома или других тешких болести, те да их је вирус “покосио” због ослабљеног имунитета. Међутим, сигурно је да би свако од њих поживио још коју годину, или бар мјесец, да их је заобишао кобни вирус грипа, и да не може бити утјеха то што су већ од раније били болесни.

Надлежни и љекари требало би да престану да иду линијом мањег отпора и  отворено говоре о проблему, а не да ствари гурају под тепих. Грађанима много значи када управо од њих чују конкретно о каквом вирусу је ријеч, колико је опасан и како га избјећи. Да ово што се дешава није достигло епидемиолошке размјере и да људи не брину јер се не дешава ништа што се није  није дешавало и протеклих година.

Упркос озбиљности ситуације, грађани не треба да клону пред лошим вијестима које протеклих дана пуне медијиски простор јер грипа је увијек било и биће. Оно што можемо урадити да заштитимо себе и своје најмилије јесте да прије свега слушамо препоруке љекара и више пажње посветимо личној хигијени, здравој исхрани и физичкој активности.

Они који су већ покупили вирус не би требало да иду у вртиће, школе, на посао и да одгоде све обавезе и остану у својим домовима како би спријечили додатно ширење вируса и заразе грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана