Само да је јефтино!

Драгана Орловић

“Квалитетније су Вам ове јабуке, господине! Јесте да коштају мало више, али то су праве, домаће”, говори трговац једном пензионеру, поред којег сам се недавно затекла у трговини. “Нема везе, дајте Ви мени ове јефтиније”, одговара он, узима своју кесу, и одлазећи говори сам за себе: “Само да је јефтино, ко још данас мари за квалитет, са овим примањима”.

Да он није једини, већ само један “у мору” потрошача у Републици Српској који овако купују, свједоче и сами трговци.

Како истичу, најбоље пазаре када су у току разне акцијске продаје, а готово сваки купац радије ће платити мање, него да се одлучи за скупљи, а квалитетнији производ.

Ниска примања, велики број незапослених, те разна поскупљења довели су до тога да квалитет било којег производа несумњиво губи “трку” са нижим цијенама.

Хтјели или не хтјели, морамо да признамо, да је данас, у вријеме економске кризе, квалитет производа привилегија само оних имућнијих.

С друге стране, многа домаћинства на разне начине траже како да преживе од првог од првог, те да малим платама покрију основне мјесечне трошкове. Новац троше само на најосновније ствари и нико не може да им замјери што не обраћају довољно пажње на домаће производе.

С друге стране, није лако ни домаћим произвођачима! Свакодневно морају да воде битку са разном робом која стиже из увоза. Њихов рад, али и квалитет производа није адекватно награђен, јер тешко је бити конкурентан страним јефтиним производима.

Јесте да се домаћа привреда свакодневно бори, те на разне начине промовише наше производе, али то је веома тежак посао. Тешко је продати нешто, без обзира на то што посједује све квалитете, када већина купаца нема чиме да плати.

Ипак, треба имати на уму, да се куповином домаћих производа помаже и домаћа привреда.

Знају то наши потрошачи, али као што већ рекох, не можемо да им замјеримо, јер су у таквој ситуацији да не могу да бирају. Због тога треба ограничити увоз, пооштрити контроле квалитета и повећати инвестиције, јер ће само тако бити отворена нова радна мјеста и задржана постојећа.

Дуг и тежак је пут ка томе, али треба да се боримо и надамо, јер већ знамо да је “наше боље”, а одавно нам је досадило да слушамо “Само да је јефтино”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана