Шамар Тужилаштву БиХ

Жељка Домазет

Првостепена пресуда лидеру СББ-а Фахрудину Радончићу и осталима којом су ослобођени кривице на основу свих тачака климаве оптужнице један је у низу шамара које је Тужилаштво БиХ од свог постојања до данас добило.

Ова пресуда јасан је доказ да је Тужилаштво БиХ најслабија карика у правосудном ланцу. Доказује то мноштво примјера, а најсвјежији је случај против Радончића и његових сарадника. Прије двије године јавност је свједочила помпезном Радончићевом хапшењу и затварању, као и невиђеном притиску на њега и његову породицу.

Дуже од двије године Тужилаштво је покушавало доказати да је Радончић вођа организоване криминалне групе која врши утицај на правосуђе, да дарује и тргује утицајем да одређена лица буду устоличена на различите позиције и цијели низ кривичних дјела па чак и да је у стању да утиче на процесе који се воде у Приштини.

Више од двије године Суд БиХ је покушавао да нађе било какав доказ који би потврдио наводе оптужнице, али, како је предсједница судског вијећа рекла, није успио не само да потврди било коју тачку из оптужнице него није нашао ниједан доказ који би имао обиљежја било ког кривичног дјела.

Цијела ова ујдурма Тужилаштва показала је да у овој земљи постоје монтирани процеси на које правосудне институције ове земље троше велике ресурсе, док други случајеви од којих би и ова земља и народ имали користи или се не покрећу или у ладицама скупљају прашину. Случај “Радончић” је само један у низу којима се преко правосудних институција, у првом реду Тужилаштва, желе уклонити политички неистомишљеници и противници. Сличну судбину доживјеле су и оптужнице против Драгана Човића, Младена Иванића, Мирка Шаровића, покушаји подизања оптужнице и монтирања процеса против Милорада Додика, Жељке Цвијановић и других српских званичника у случају “Референдум” те цијели низ других, како против политичара, тако и против некадашњих бораца Војске и полиције РС, попут чак двије подигнуте против команданта Специјалне бригаде Горана Сарића. Примјера је на претек који доказују да Тужилаштво углавном спрема климаве и исфорсиране оптужнице које падају када се њима баве часне судије.

Чињеница да се након свих тих шамара које је Тужилаштво добило још није освијестило и поставило на здраве ноге доказује да што хитније мора бити тражен лијек како би био обезбијеђен његов професионалан рад. Не буде ли се у овој земљи коначно водило рачуна о томе да се оптужнице подижу на основу доказа, а не на основу нечијег мига, правосудни систем ће и даље остати примјер како не треба радити. Све те грешке и даље ће плаћати грађани, а правосуђе и даље служити за политичке обрачуне и монтаже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана