Шамар Лагумџији

Жељка Домазет

Таман када помислимо да се бура политичких сукоба у БиХ стишала и да ће ствари у БиХ кренути коначно напријед, сцена се заталаса и то по познатом рецепту Златка Лагумџије.

Мајстор за смутње и политичка превирања поново је љето учинио мало врелијим својим ставовима и дипломатским скандалима.

Тек што се почела спуштати прашина због његове изјаве да је у рату у БиХ страдало више од 300.000 људи, по чему је подсјетио на већ помало заборављеног Хариса Силајџића који је био мајстор у испаљивању бројева када је ријеч о бошњачким жртвама, исконструисао је текст који је требало да послужи као став БиХ за наступ пред Уједињеним нацијама.

Они који су имали прилику да га читају засигурно ће потврдити да би на садржају његових редова могао да му позавиди и сам високи представник у БиХ, који се већ мјесецима и рукама и ногама труди да стање у БиХ представи што горим, и одгоди куповину карте без повратка.

Овај најновији Лагумџијин адут у подметању клипова и разарању сваке врсте договора, од кога се тројици чланова Предсједништва дигла коса на глави, како тврде упућени рађен је са намјером да се испровоцира тројац на врху државе.

Ова намјера, у трочланом државном врху осујећена је на вријеме, а Лагумџијин трактат о стању у БиХ, завршио је у смећу.

Лагумџији је наложено да документ поправи (читај: поново напише) и овај пут не заборави да се о њему мора консултовати и са остатком Министарства иностраних послова, без чије сагласности ће нова платформа, вјероватно имати судбину прве.

Тиме су Лагумџији пљуснули још један шамар. Ни од првог се, прије неколико мјесеци, када су министру иностраних послова одузели право да именује дипломате и чиме му је функција сведена на чисто протоколарну, вјероватно није био опоравио, а услиједио је нови.

Да ли ће се Лагумџија у другом покушају опасуљити и предложити платформу у којој се неће налазити садржаји који значе подјелу унутар политичког миљеа БиХ, остаје да се види. Чињеница је, међутим, да Лагумџија и они који га слиједе оваквим својим мајсторством у подметању клипова најдиректније и најоданије раде управо на разградњи земље у коју се толико куну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана