Сам свој непријатељ

Анита Јанковић Речевић
Сам свој непријатељ

Мито је у Српској и БиХ одавно постало главна пречица за постизање разноразних циљева. Коверта и такозване милоште потежу се за све и свашта.

. Било да је ријеч о хитном прегледу код доктора, запошљавању, стизању бебе на овај свијет, полагању испита на факултету, пролазној оцјени у школи, уписивању малишана у вртић, па чак и полагању возачког испита. Готово да нема ситуације коју просјечан Балканац не може ријешити ковертом. Подмићивање и коруптивно понашање као да је уткано у генетски код нашег народа. Преноси се са генерације на генерацију, неријетко се сматра и лијепим понашањем. Јер како нећеш почастити са 100 евра некога ко је само био љубазан обављајући свој посао?

Да ли ћемо икада научити да мито није оправдано ни у једној ситуацији, те да је нарочито погубно када је у питању плаћање знања, односно незнања. Платити неком за полагање возачког испита готово је равно самоубиству и убиству, што, нажалост, потврђује и црна статистика. 

Према подацима полиције, за седам мјесеци ове године у саобраћајним несрећама на путевима Републике Српске живот је изгубило 59 људи, што је за пет више у односу на исти период лани. Од јануара до јула забиљежено је укупно 5.719 несрећа у којима је теже повређено 296, а лакше 1.574 особе.

Статистика показује да су те саобраћајне несреће у највећем броју случајева проузроковали возачи под дејством алкохола, а одмах на другом мјесту су они који су имали до двије године возачког искуства. Дакле, они неискусни који или нису добро обучени у ауто-школама или је разлог купљена дозвола. Да се то у Српској дешава и у 21. вијеку, показала је посљедња акција “Алтер его 1 и 2” у склопу којих је затражен притвор за 12 особа које терете да су за новац сређивале полагање возачких испита, фалсификовале дипломе, возачке дозволе, разне сертификате и љекарска увјерења. Међу осумњиченима су се нашли одборници, саобраћајни инжењери, власници ауто-школа, али и припадници Министарства унутрашњих послова РС из Зворника. Осумњичене терете да су од новембра 2021. до јуна ове године на подручју Зворника, Осмака, Братунца и Власенице вршили наведена кривична дјела.

Управо због таквих ствари и пораста броја саобраћајних несрећа на путевима у БиХ јер велики број људи једноставно купи или “среди” возачки испит па нема основно знање, а дио домаћих стручњака годинама заговара увођење снимања полагања возачког испита, како тестова, тако и вожње.

Та иницијатива никада није добила зелено свјетло јер многима у овој земљи одговара да ништа не буде транспарентно, па чак ни стицање дозволе. Таквим понашањем упорно показујемо да смо сами себи највећи непријатељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана