Салкићеве оптужбе

Ведрана Кулага Симић

У БиХ тешко може да прође дан без политичких варница које јој, у већини случајева, не доносе ништа добро.

Посљедњи такав наступ иде на душу потпредсједнику Српске из реда бошњачког народа Рамизу Салкићу, који је планирао да у Народној скупштини РС одржи скуп на којем је требало да буде 150 бошњачких представника, а при томе је затражио малу скупштинску салу.

И управо је тај проблем са простором био једини разлог због којег је Салкић добио одбијеницу од надлежне скупштинске службе, али то њему није било довољно.

Са ванредне конференције за новинаре, заказане искључиво због одлуке Народне скупштине да му не уступи простор јер није испунио процедуре, он је из сусједне зграде осуо и дрвље и камење по парламенту РС, оптужујући надлежне за дискриминацију Бошњака.

Салкић, који је потпредсједник, како готово увијек каже "овог бх. ентитета", изгледа да је заборавио да је само прије неколико дана у Бањалуци без проблема одржао састанак са представницима бораца Армије РБиХ и високим званичницима ФБиХ.

Сада је у ионако ужареној ситуацији долио уље на ватру, иако је веома свјестан тога да је једини "кривац" за цијелу ситуацију неадекватан простор, чији је капацитет мањи него што су Салкићеве жеље и планови.

Салкић је у четвртак начинио помало непромишљен потез јер је сасвим беспотребно направио скандал. За све би било боље да је он сам или његова служба реаговала паметно, рационално и смирено, и у складу са прописима затражила састанак са надлежнима, уз све податке који јасно треба да буду наведени, а не да тјерају инат.

Такве и сличне сцене не требају никоме јер ова земља мора да иде напријед, сваки дан, у сваком погледу, а не да назадује зарад неких ситних политичких поена.

Умјесто таквим стварима и циљевима, пажњу треба усмјерити на рјешавање оних питања чији је циљ да сви становници БиХ могу да нормално живе у овој земљи. А сва питања треба рјешавати мирно и без непотребних тензија.

Оптуживањем нећемо нигдје стићи, а уважавањем чињеница имамо добре шансе за боље сутра. Мада за неке јесте најлакше нападати без аргумената, а то не води ничему добром ни Србе, ни Хрвате ни Бошњаке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана