Салкићева историја

Дарко Грабовац

Одавно политичко Сарајево гура тезу да су сви становници у БиХ, без обзира на то којем народу припадали, Бошњаци, само различитих вјероисповијести. Тако прије неко вече потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић у једној од емисија ФТВ-а рече да су "босански Срби" од 18. вијека "Бошњаци православне вјероисповијести".

Лош као политичар, али дозлабога безобразан и ничим изазван набусит, позива се на ко зна које документе које су вјероватно писали или покушали да напишу његови истомишљеници. Ту будаласту тезу гурају поједини сарајевски интелектуални кругови, а посебно црногорски муслиман Суад Куртћехајић (није ми познато да ли у некада најмањој југословенској републици живе Бошњаци).

Ту је проблем у тражењу свог идентитета. Они који су до краја 20. вијека били муслимани, па се прозвали Бошњаци, сада би да прекрајају историју. Ако је судити по Салкићу, презимена Филиповић или Бранковић, која су честа и данас код Бошњака, вијековима су била њихова. Сам коријен ријечи Филип или Бранко дефинитивно "свједочи" о исламском, никако и српском поријеклу. Можда у тим књигама које је Салкић читао пише да је Кеопс из Високог, али му је било зими хладно, па се одлучио скућити у Египту. Не би ме изненадило да су бошњачког поријекла и Леонардо да Винчи, Исак Њутн, Бетовен и још неки. Можда Да Винчи није ни био свјестан да је Бошњак, само католичке вјероисповијести, али се, ето, преко ноћи одлучио да буде Италијан. Потпредсједник Српске не разликује вјеру и нацију.

Није ми циљ да овим редовима вријеђам било кога, поготово не један народ, онај бошњачки, али не могу а да не реагујем на такву врсту глупости у вокабулару политичког естаблишмента СДА - "босански Србин".

Ако сам ја та "врста" Србина, шта је онда становник Санџака - српски Бошњак или још боље да Салкић и његови политички истомишљеници кажу како се по тој логици називају Бошњаци држављани Шведске, Данске, Норвешке или САД.

Налупао се Салкић пред ТВ камерама како му смета што се један од два ентитета, Република Српска, зове по једном народу. Да ли то значи да треба довести у питање назив државне заједнице БиХ јер је у имену садржано име само једног народа, бошњачког.

Гурао је потпредсједник Републике Српске и тезу о грађанској држави по добро познатој матрици коју је у књизи написао творац странке којој служи.

Није познато ко му је дао овлашћења да прича у име државне заједнице јер у БиХ је могуће једино оно што три народа договоре, а не оно што Салкић нариче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана