Шака лијекова

Милијана Латиновић

Савремени начин живота у Републици Српској узима данак, а у прилог томе говори чињеница да је све више младих из дана у дан у чекаоницама здравствених установа.

Стрес и незапосленост најчешћи су разлози због којих већ у трећој деценији живота младима у здравствене књижице буду уписане дијагнозе депресија, хипертензија или дијабетес. 

Нису, нажалост, ријетки ни они који су ноћи провели бдијући над књигом да би што прије добили диплому, а умјесто посла и плате “зарадили” поремећај хормона.

И док су раније нека од тих обољења била “резервисана” искључиво за оне у поодмаклим годинама, данас више нема правила. Томе свједочимо сваки дан.

Статистика неумољиво упозорава да све чешће оболијевају дјеца и омладина, појавиле су се и многе болести за које се још поуздано не зна ни како настају, али ни како их заувијек “избацити” из организма, због чега многи од њих, нажалост, на крају губе ту битку.

У неку руку не треба да чуди податак да су обољели у Српској за само пола ове године попили лијекове вриједне 35,1 милион марака, а највише рецепата је издато за медикаменте који регулишу висок крвни притисак.

Иако је посљедња статистика Фонда здравственог осигурања РС нешто боља у поређењу с истим периодом лани јер је на рецепт попијено нешто мање лијекова, милионске цифре којима баратамо нимало не охрабрују.

Напротив, попут најјачег аларма звоне да смо из дана у дана све болеснији.

Крајње је вријеме да надлежни ставе карте на сто и запитају се шта је приоритет свих приоритета.

Многе ствари се морају промијенити, и то што прије, а томе и ми сами морамо допринијети. Нису само стрес и знатно бржи темпо живота кривци за све више обољелих у Српској. Добар дио њих је нередовном и неправилном исхраном “убрзао” старење организма и довео га на ивицу. Мало ко ће, на прву, озбиљно саслушати савјете да је крајње вријеме да се промијени начин исхране, повећа физичка активност и боравак у природи.

Није да инфраструктурни пројекти нису важни, али без здравих младића и дјевојака који ће будућност ове земље понијети на својим леђима, џаба ће нам бити виле и градови које смо саградили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана