Сага о правосуђу

Ведрана Кулага Симић

У БиХ још многе коцкице нису постављене на њихова мјеста, а ситуација на многим адресама је далеко од слике каква би требало и морало да буде.

Једна од најспорнијих адреса је правосуђе, које је годинама, и то оправдано, на мети многих критика. И домаћих представника, и странаца и становника који су на сопственој кожи осјетили како се правосуђе поставља у овим или оним ситуацијама.

Прича о реформи правосуђа у БиХ траје готово колико и оно има стажа, а нема видљивијег напретка. Било је и састанака и састанака и састанака, али је суштина остала иста - проблема има превише, а рјешења за њих нема ни на видику још.

Нови детаљнији пресјек стања у том сектору дала је и мисија Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), која је у извјештају закључила, између осталог, да се не улаже довољно напора да се стане у крај корупцији те су све илустровали податком о броју подигнутих оптужница против те пошасти. Бројне домаће и стране анализе су показале да има проблема и гурања под тепих и када је ријеч о другим стварима попут организованог криминала, предметима ратних злочина....

Породице које и данас, након четврт вијека од прекида рата, и даље чекају правду за своје најмилије и казну за оне од чије су руке и страдали, најбоље знају како се ради у неким дијеловима правосуђа. А знају и они који вјешто и даље, по многим оптужбама, бјеже управо од руке правде.

Сваки извјештај о свеукупном стању у правосуђу или његовим дијеловима увијек подигне прашину у домаћој јавности и тешко је да ће икада све доћи на своје мјесто, али вриједи покушавати на прави начин.

Свима би требало да интерес буде независно и правично правосуђе, јер му је то и назив, на крају крајева, али сви смо свјесни да то није тако. И ма колико се покушавала стално потенцирати та независност правосуђа у односу на све остале нивое власти, спрега међу њима има. И то знају сви или сумњају.

Међутим, ако се заиста жели помоћи БиХ и подићи њено правосуђе на више и чвршће гране, мора постојати стварна воља. На страну се може оставити и то да је ефикаснији правосудни систем једна од обавеза домаћих власти на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. То мора да буде циљ домаћих челника и свих других који у овоме имају своје прсте да би грађани коначно почели да вјерују правосуђу.

За то мора постојати воља на свим странама, а прије свега у правосуђу. Они којима није мјесто у тим оквирима, морају се повући, а неодговоран став и понашање постати прошлост.

Пут ка томе циљу није лак, али је могућ. Ако се то заиста и жели. Међутим, у свему мора се имати у виду специфичност БиХ, али и уз то, има мјеста да се направе озбиљни помаци и правосуђе доведе у правне оквире.

О проблемима се мора отворено причати и тражити рјешења, а не почињати, настављати и истрајавати само на вици и критикама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана