Сага о попису

Маријана Миљић Бјеловук

Прича о нерегуларном попису у БиХ добија свакога дана нови наставак, јер и сама Агенција за статистику БиХ побија податке о броју људи који живе на територији ове земље, које је објавила.

Сага о попису сигурно неће бити прекинута ускоро, а не треба сумњати ни у то да ће се оно што се десило у БиХ, када је о попису ријеч, препричавати са генерације на генерацију.

Јер да је све ишло како треба, прича о попису завршила би се у року од неколико дана и данас бисмо се бавили разним анализама за које нам је потребан тачан број оних који живе у БиХ. Овако немамо ништа и нећемо ни имати. Односно, све што имамо су нетачни подаци о броју људи који живе у БиХ.

Да објављени резултати пописа не престављају ништа друго до тачан збир нетачних података потврђује се из дана у дан, а то "овјерава" нико други до сама Агенција за статистику БиХ.

Упоређивање података из истраживања која је Агенција за статистику БиХ обавила 2013. године са подацима пописа становништва у БиХ, који је обављен у истом периоду, показује многа одступања.

Између осталог не слажу се подаци из контролног и главног пописа, број ђака, а разлике су видљиве и код броја радноспособних становника, односно незапослених и запослених, којих је у попису више за неколико стотина хиљада него у анкети коју је урадила Агенција.

Ово је само један од примјера који указују на то да попис није регуларан, а неизоставан је свакако и податак да је попис показао да је у појединим градовима број становника мањи чак и од броја људи који су имали право гласа на изборима. О погрешној методологији за обраду података, захваљујући којој су у стално становништво уврштени људи за које се зна да у БиХ одавно не живе, не треба ни говорити.

Сасвим је јасно да се сага о попису, која је почела чак и прије 2013. године, неће ускоро завршити, исто као што је јасно да ћемо већ идућих дана сигурно добити неки нови примјер који ће нам потврдити да БиХ и даље нема тачне податке о броју становника. До тога сигурно не би дошло да поједини челници институција у БиХ нису сматрали да су они закон.

Вјероватно још нису ни свјесни да су таквим својим понашањем слоган пописа који је гласио "корак у будућност" преименовали у "два корака у прошлост".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана