Сага о платама

Ведрана Кулага Симић

Нови начин обрачуна радничких плата у Српској изазвао је пометњу у пословним водама јер се данима на многим адресама хватају за главу, тражећи начин да ускладе прописе и кораке са посљедњом одлуком власти о повећању примања запослених.

Најава о повећању плата обрадовала је раднике у Републици Српској јер ће многима додатних 30 или 50 марака мјесечно пуно значити, имајући у виду генералну економско-социјалну слику у овој земљи.

Плус на плату је помпезно најављен. Данима се причало да је то један од показатеља да је Српска упловила у мирније воде, али се, како се примиче исплата, стање мијења. Књиговође су се нашле у необраном грожђу јер не знају како да спроведу ту одлуку Владе РС, а нису помогле ни посљедње консултације са представницима финансијских институција.

Тако се једноставна прича о повећању плате свела на причу о компликованим процедурама. Логично питање свих радника који чекају дебљи коверат је да ли би тако било и када би се, не дај боже, због овог или оног, кренуло у смањење плате?

Једино јасно у овом моменту је да надлежни у Српској морају што прије да отпетљају ово што су запетљали. Морају показати и још једном потврдити да су одлучни у намјери да радницима буду веће плате и да исправе очигледне грешке у корацима до којим је дошло због брзоплетости или објективних разлога.

На њима је да распетљају Гордијев чвор о платама у Српској, а за то имају све мање времена ако се узме у обзир обећање да увећани износи иду од августовске плате.

На којој год начин спровели та обећања у дјело, радници не смију извући дебљи крај. Свим послодавцима мора бити јасно да морају испоштовати став власти о повећању плата, односно да нема мјеста за неодговорне, а још мање да се таквима данас-сутра прогледа кроз прсте.

Нико не може да тврди да међу послодавцима нема оних који такође траже начине, а не да обрачун ураде према препоруци власти, већ на свој начин према којем ће новац којег се одрекла Република, а који је намијењен раднику, оставити у свом џепу. Већина радника у РС, нажалост, једва спаја крај с крајем и та слика мора бити промијењена.

Посљедње обећање о подизању плата, које сви чекају, треба да буде прва степеница на путу ка даљем подизању радничког и животног стандарда јер само ти параметри могу бити прави показатељ развоја и напретка ове Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана