Сага о кућицама

Милијана Латиновић

Посљедњи наставак саге о илегалним наплатним кућицама на магистралном путу Бањалука - Клашнице, које су постављене још прије пет година и које у буџет Републике Српске нису донијеле ни марку, биће "емитован" до краја ове седмице.

Баш као што је све у вези са овим кућицама од самог почетка било само смијурија, и почетак њиховог уклањања у јулу ове године започео је циркусом у коме нису изостали ни црвена врпца, ни сликање надлежних поред властите срамоте.

Уклањање кућица и враћање дионице пута у Гламочанима у првобитно стање дебело је плаћено, па ипак, радови нису завршени у року.

Када су први багери изашли на терен, речено је да ће све бити завршено за 45 дана, што се, наравно, није обистинило. Пробијене рокове надлежни правдају саобраћајном опремом и сигнализацијом, које су наводно успориле радове.

Да зло буде веће, цех за изградњу и уклањање кућица у Гламочанима које никада ничему нису користиле, осим што су ометале саобраћај и неријетко узроковале саобраћајне несреће на том дијелу пута, плаћен је 3,65 милиона марака.

Једино што су кућице "наплатиле" су недужни животи који су угашени баш на том мјесту, упркос вишемјесечним упозорењима да би се такве ствари, нажалост, могле десити.

Колико је школа, вртића и фабрика могло бити обновљено и изграђено тим новцем, узалуд је сада спомињати, јер су милиони већ одавно прохујали с вихором.

За то вријеме ученици у многим сеоским школама у Српској читају и пишу у учионицама које прокишњавају. Домови здравља у мањим општинама често западну у дубиозу па немају ни најобичније завоје, а милиони се бацају на изградњу, а потом и уклањање нечега што никада ничему није служило. У времену када су редови испред страних амбасада све дужи и када све више младих пакује кофере и трбухом за крухом одлази са ових простора негдје гдје ће од свога рада моћи да живе, надлежни у РС расипају милионе који су могли бити уложени у образовање, нова радна мјеста и бољу будућност грађана.

Прича о кућицама је након толико година коначно дошла до краја. Како су нестале кућице, по свему судећи, нестаће и одговорност оних који су смислили да их поставе баш на том дијелу пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана