Сад је добар и Неум

Данијела Бајић

Док се хрватски и црногорски угоститељи хватају за главу због отказивања резервација туриста из БиХ и Србије, власници хотела, хостела и локала у Неуму, Требињу и Вишеграду с осмијехом на лицу кују велике планове за надолазећу љетну сезону.

 

Доношењем одлуке да не дозволе грађанима БиХ улазак на њихову територију без теста или 14-дневног карантина, Црна Гора и Хрватска су саме себи скочиле у стомак, јер од тог момента телефони угоститеља у Неуму не престају да зовне, тражи се мјесто више, преко ноћи је постао ТОП дестинација.

Ништа мање позива протеклих дана нису забиљежили ни угоститељи на подручју Требиња и Вишеграда, као и многих других дестинација на подручју Српске и ФБиХ, које заиста нуди толико тога. Није џаба некад неко рекао да прије откривања свијета треба прво упознати властиту земљу.

Сад свима ваља Неум, а прошле године већина њих није жељела ни да чује за њега. Сви су јурцали у Макарску и Будву, гдје су остављали силни новац.

Она народна изрека “Док се једном не смркне, другом не сване” на најбољи начин описује ову ситуацију која је изазвана повећаним број заражених вирусом корона у БиХ у протеклих неколико дана.

Ово је идеална прилика за власнике хотела, хостела и угоститеље у БиХ да се покажу и докажу туристима и на тај начин придобију их и за сљедећу годину, кад ће вјероватно све границе бити отворене и сви путеви слободни, јер ће се ситуација са вирусом крона кад-тад смирити. 

Мада и овдашњи становници, који су ово љето планирали љетовање у Хрватској или Црној Гори, треба да остану досљедни и памте овај “ударац” комшија.

Кад све ово прође треба добро размислити да ли уопште поред домаћих природних љепота крочити на њихове плаже, које ће ове године бити готово празне, јер им сваке године у највећем броју долазе госте из БиХ.

Да ће ово заиста бити једна од најгорих љетних сезона за Хрватску поручили су изнајмљивачи и угоститељи на Макарској ривијери који кажу да је одлука о самоизолацији за путнике из БиХ “посљедњи ексер у мртвачки сандук” туристичке сезоне.

Отказивања аранжмана у Макарској је увелико почело, због одлуке о 14-дневном карантину.

Губитке ће свакако претрпјети због короне, али у вези са ексером на мртвачком сандуку би ипак требало да приупитају власти у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана