Саботажа истраге

Свјетлана Шурлан

Институције БиХ заказале су што се тиче откривања и кажњавања одговорних за напад на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници 11. јула ове године.

Сложили су се у вези с тим углавном сви, и Срби, и Бошњаци и Хрвати, што је у БиХ ријеткост. Разлика је у томе колика је заиста спремност свих у БиХ да се починиоци нађу и казне, а не само да се о тој спремности прича у празно.

Десет дана требало је да се десе прва привођења за напад у Поточарима, иако су слике и видео материјали, на којима су видљиви нападачи, били доступни јавности и безбједносним агенцијама на сам дан комеморације.

Десетак дана требало је и Тужилаштву БиХ да затражи од медија да му се достави прикупљена документација о овом догађају. Ваљда то нису могли да ураде сами за десет дана.

А онда је услиједило привођење четири особе које су доведене у везу са нападом на Вучића, јавност је одахнула надајући се смиривању тензија, а у прилог стабилизацији прилика ишла је и најављена посјета чланова Предсједништва БиХ Београду.

Приведене су особе које је Министарство унутрашњих послова Републике Српске идентификовало као нападаче и објавило званично њихове фотографије, па остаје нејасно шта је Тужилаштво БиХ урадило, осим што је наредило њихово привођење. Али, добро, преко тога би се могло и прећи да се, прије него што се и слегла вијест да су се ови осумњичени, након што су дали изјаве обрели на слободи.

Тужилаштво БиХ је, без и да им одузме документа, пустило осумњичене на слободу, без било каквих образложења.

Још апсурдније је што надлежни министар безбједности тврди да су идентификовани могући нападачи, да су међу њима и ухапшени, односно пуштени, те да постоји довољно информација за "озбиљну" истрагу. Иако из часа у час министар износи различите тврдње, очигледно је да "озбиљна" истрага не даје резултате, а да надлежне институције не раде свој посао или неће да га раде. Питање је само због кога и за чије интересе кад се већ сви залажу за "стабилност, безбједност, мир и суживот".

Очигледно је да су институције БиХ већ одавно ћораве и не виде оно што је цијелом свијету кристално јасно, истрага за напад на Вучића је само један од доказа за то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана