Сабирни центар

Вељко Зељковић

БиХ полако, али сигурно, постоје сабирни центар миграната на Балкану. Геополитичке околности, лицемјерство бриселских службеника, али и неспособност власти у Сарајеву, довели су БиХ у готово безизлазан положај, јер више нико не зна куда са мигрантима. Након што је затворена “медитеранска рута” којом су се они покушавали домоћи Европе, једини “пут” који још увијек функционише јесте “балкански”.

Из Турске, у којој борави између три и четири милиона избјеглица из Африке и Азије, а највише из Сирије, полазна је тачка. Мигранти онда из ове земље, након што им је блокиран пут ка Италији, одлазе прво у Грчку, затим илегално прелазе у Македонију и Албанију, а онда преко Србије и Црне Горе долазе у БиХ, преко које се покушавају домаћи Европе.

Међутим, ту их дочекује “европски зид”, који су подигле Хрватска, Словенија, Мађарска, Италија, Аустрија...

Мигранте више нико неће и они полако остају заглављени у БиХ.

Према посљедњим званичним подацима, у БиХ их тренутно борави око 8.000. Међутим, ова бројка је вјероватно и већа јер добар дио ових несретника Хрватска илегално враћа на територију БиХ.

Ако се узме у обзир и да се на овој рути налази њих још око 65.000, онда није тешко закључити у шта би се БиХ ускоро могла претворити. Што рече француски предсједник Емануел Макрон, у темпирану бомбу.

Ствари би се додатно могле закомпликовати уколико Европска унија не одријеши кесу и не помогне Турској у рјешавању овог проблема.

У међувремену је нађено рјешење за један дио избјеглица из Сирије, које Турска након војне акције и протјеривања Курда планира да смјести у пограничном дијелу Турске и Сирије. Али шта ће бити са осталима? На то питање нико не зна одговор. А они који су и “закували” ову причу праве се луди, јер их овај проблем не дотиче. Зато је, уосталом, њима и лако да причају о демократији, правима, слободном протоку људи...

Када је у питању БиХ, власти у Сарајеву се не могу изборити ни са 8.000 миграната. Кулминирало је у Бихаћу. Пријети права хуманитарна катастрофа. Ни у Тузли и Сарајеву их не желе. Њихова порука је: “Политичари, водите мигранте својим кућама.”

Дуго се жмирило над овим проблемом. Предуго. Резултат свега, БиХ постаје сабиралиште за мигранте. Праву ескалацију овог проблема требало би очекивати на прољеће 2020. године, када са првим сунцем на десетине хиљада “нових” Авганистанаца, Ирачана, Сиријаца и Пакистанаца преплави ове наше просторе.  А онда...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана