Сабирни центар

Вељко Зељковић

Број миграната који разним легалним, али и нелегалним, “каналима” долазе у БиХ сваким даном је све већи. Бројке упозоравају и забрињавају. Подаци са терена указују на то да би се могла обистинити и нека од најцрњих предвиђања - да би БиХ могао погодити катастрофалан мигрантски цунами.

У Грчкој се налази више од 70.000 миграната који очајнички траже свој пут ка земљама западне Европе, а велики дио њих БиХ види као транзитну земљу на том свом путу. 

Злослутна предвиђања говоре да би БиХ у наредном периоду могле “окупирати” десетине хиљаде миграната. Да ствари нису нимало једноставне могло се видјети и по реакцијама власти из Сарајева које су први пут признале да се БиХ не може више сама борити с овим нарастајућим проблемом.

Постајемо полако, али сигурно слијепо цријево Европе јер се тај исти демократски Запад, који је изазвао архитектонске ратне потресе и овај цунами, сада прави луд. Од БиХ се полако прави велики балкански сабирни центар за избјеглице.

Ствари за БиХ би се додатно могле искомпликовати након мајских избора за Европски парламент и евентуалне побједе “десно” оријентисаних партија. Исте те странке, а прије свега оне из Италије, Аустрије, Мађарске и Њемачке, заговарају још радикалнији приступ рјешавању питања мигрантске кризе. То подразумијева потпуно затварање граница Европске уније, па чак и формирање и постављање више од 10.000 наоружаних полицајаца на границе ове “демократске” заједнице.

Шта би то значило за БиХ, не треба коментарисати. Како у хуманитарном, тако и безбједносном смислу.

Њихово лицемјерство, али и планови можда се најбоље могу сагледати из изјава бриселских званичника упућених нашим политичарима да се мигрантски кампови не могу правити у близи граница с ЕУ. То је директива која се мора стриктно поштовати. Излазна стратегија не постоји. Ако ће куповина неколико дронова и гумених чамаца ријешити овај проблем, онда смо га баш надрљали.

Стручњаци за безбједност упозоравају и на друге аспекте ове приче. Да ли је случајно или не то што се БиХ нашла на мигрантској рути? Зар није једноставније из Грчке, преко Бугарске и Румуније, које су чланице ЕУ, стићи до Њемачке?

Да ли је случајно и то што се углавном ради о лицима млађег животног доба? Да ли се ради о ратним и економским миграцијама или неким другим, свјесно изазваним? Да ли нас треба забринути податак да је више од половине ових миграната из земаља које нису биле погођене ратом или долазе из држава у којима је БДП чак четири пута већи од оног у БиХ?

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана