Са факултета на биро

Данијела Бајић

Сваке године у Српској слушамо исту причу - неопходно је креирање нове уписне политике у средњим школама и на факултетима, која би у обзир узимала реалне потребе тржишта рада.

И сваке године све се заврши само на причи.

Листа незапослених учитеља, педагога, социјалних радника, правника, економиста и других на евиденцији Завода за запошљавање се проширује, а наставника математике, физике, техничког образовања, инжењера из разних области, мајстора, занатлија, стручњака за машинску обраду дрвета нема ни за лијека.

Упркос очекивањима да ће доћи до замрзавања појединих одсјека, будући студенти у РС и ове године на располагању ће имати готово исте студијске програме и одсјеке као и лани. На факултетима сматрају да нема потребе за замрзавањем и поред чињенице да са факултета излази гомила кадра који никоме није потребан.

Кривца за садашње стање тешко је одредити, јер је на чињеницу да "производимо" непотребне кадрове утицало много тога.

Далеко од тога да некоме треба забранити да се школује за посао који воли и жели да ради, али је чињеница да проблем мора да буде ријешен, јер овакво стање сасвим сигурно никоме није од користи.

Надлежни би зато, можда, са промовисањем дефицитарних занимања требало да почну још од средње, па и основне школе и младим људима укажу на стање које влада на тржишту рада и на то који радници су послодавцима потребни, а који не.

Потребно их је, по свему судећи, и боље упутити у занимања, објаснити шта ће заправо да раде јер је просто немогуће да нико не жели да се бави пословима од којих може сасвим добро да живи, да напредује и да се усавршава.

Онда би на мањим мукама били факултети, који не престају да "штанцају" дипломе као на траци, као и средње школе из којих такође излазе они који неће моћи да пронађу посао. Не би било потребе ни за замрзавањем одсјека.

А до тада, остаје само да будући средњошколци, а посебно будући студенти, добро обрате пажњу при избору школе или факултета јер тиме бирају и своју будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана