С опрезом у нову годину

Милијана Латиновић

Упркос свим напорима и свим предузетим мјерама вирус корона још није ишчезао и питање је када ће. И даље је ту међу нама, а корона бројке, које су протеклих дана нешто повољније, ипак нам не остављају могућност да се опустимо и заборавимо на дистанцу, маске и вакцинацију.

 Мало-помало од затварања, полицијског часа, редова испред маркета, банака и апотека, сви сегменти живота су почели да се враћају у нормалу и много тога је боље него што је било у првим мјесецима када је талас корона пандемије запљуснуо и Републику Српску. Многе рестриктивне мјере су укинуте или добрим дијелом ублажене, али и даље нисмо слободни као у доба прије пандемије.

И даље је у макету, градском превозу и другим затвореним просторима маска обавезна. Средства за дезинфекцију руку поред улазних врата у тим објектима опомињу да је неопходно више водити рачуна о заштити. Одговорности и опреза никада доста.

Борба с невидљивим непријатељем траје већ 21 мјесец. Година коју испраћамо била је пуна изазова у сваком смислу. Сви су се борили на себи својствен начин да сачувају здравље, али и одрже пословање, сачувају радна мјеста и позиције на тржишту јер од нечега треба живјети и када све ово прође. Није било лако. Најтеже је онима који су у канџама болести изгубили најмилије.

Иако се живот донекле вратио у нормалу, још није готово. У претпразнично вријеме, када очекујемо и најмилије из дијаспоре, Републички штаб за ванредне ситуације продужио је и радно вријеме угоститељским објектима до два часа иза поноћи.

Тај корак обрадовао је угоститеље, али и све оне који се спремају за празнично весеље. Без обзира на опуштеније мјере, с опрезом треба да уђемо у наредну годину, како већ у прољеће не бисмо дочекивали још један у низу таласа епидемије.

Треба да се окренемо једни другима, да чувамо себе и људе које волимо како би идућа година бар била боља, сигурнија и са много мање ограничења. Опрез и одговорност и даље треба да буду наши највећи савезници, како бисмо из ове борбе изашли као побједници.

Кинески Вухан, одакле је корона кренула да сије страх по цијелом свијету, сада “дише пуним плућима”, а једино што је сачувало Кинезе је дисциплина, и то челична. Ваљда и свако од нас уз минимум опреза и одговорности може да допринесе да за други рођендан короне славимо побједу над вирусом, побједу живота над свим невољама на које смо наилазили свих ових мјесеци. +++



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана