С дипломом преко границе

Свјетлана Ђуричић

Послије полагања дипломског рада брже-боље пут иностранства. Већина свршених студената електротехнике у Републици Српској, од оно мало њих колико их сваке године дипломира на два електротехничка факултета, има овакве планове.

Око стотину их се у просјеку годишње упише на Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, а дипломира их тек трећина од тог броја, што је, наравно, недовољно да задовољи растуће потребе тржишта рада.

Квалитетни програмери и ИТ стручњаци су и те како тражени, тако да за оне који одлуче да се упишу на електротехнику "нема зиме". Посао их практично чека чим дипломирају, што се за остале бранше не може рећи. Сви дипломци електротехнике врло лако долазе до запослења, а нарочито они који заврше смјер рачунарство и информатика.

Услови за рад и плате које се програмерима и ИТ стручњацима нуде код нас су врло примамљиви, али изгледа да су у иностранству још бољи, јер се ријетко који задржи дуже у Српској. Не чуди стога што је код нас толики дефицит за овим стручњацима.

Упућени кажу да растуће потребе нашег тржишта не би задовољило чак ни кад би се сви, који сада завршавају електротехнику, запослили у РС. А то је тек један примјер колико је код нас мало електроинжењера. Стручњаци тврде и да ће ситуација бити све тежа, односно, мањак ових инжењера ће се тек примијетити.

Апсурдно је да на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву већ дуго траже два асистента из информатике, али да нико од тамошњих дипломаца није заинтересован да се запосли и остане у тој установи.

Београд, Нови Сад, Европска унија... Сва су одредишта, изгледа, примамљивија од РС. Апсурд је и да ниједна институција у Српској нема прецизне податке о томе колико је електроинжењера у посљедњих неколико година напустило Српску. На евиденцији Завода за запошљавање РС на крају новембра ове године пријављена су 142 лица из струке електричари и енергетичари. Њихова просјечна дужина чекања на запослење је међу најкраћим, око годину и седам мјесеци.

Ако се оваква пракса настави, не само да нећемо имати своје стручне и квалитетне електроинжењере, већ ћемо их можда морати и увозити. Сличан сценарио можемо очекивати и са здравственим радницима, али и са стручњацима из других области. Можда ће тада надлежни коначно схватити да се "одлив мозгова" требао спријечити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана