Руски завјет

Вељко Зељковић

Случајно или не, министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров посјетио је Сарајево и Бањалуку на Малу Госпојину, један од највећих завјетних празника.

 

Дошао је помпезно, како и доликује једном овако високо рангираном политичару, и уз огромне мјере обезбјеђења, а онда и одаслао недвосмислене и јасне поруке домаћим политичарима. Али, и свјетским.

Русија се залаже за досљедно спровођење Дејтонског мировног споразума и цјеловитост БиХ.

Лавров је истакао да овај споразум нема алтернативу, те да треба поштовати уставне надлежности два ентитета и три конститутивна народа.

Високи руски функционер је на овај начин запушио уста свима онима који су руску спољну политику до сада осуђивали због наводног мијешања у односе унутар БиХ. 

За разлику од неких других западних дипломата, Лавров у БиХ и Републику Српску није дошао са депешама и наредбама. Али, ни са списковима шта се мора урадити.

Није никоме ни завртао руке, вукао за уши због непослушности или дијелио лекције о понашању.

А могао је јер дио политичке јавности у ФБиХ има патолошку и неосновану одбојност према свему руском, али и уважавању које власти из Кремља имају према властима у Српској.

Умјесто тога, Лавров је показао да је руска спољна политика према БиХ пријатељска и безусловна. Баш као и према Републици Српској.

Једино чему се успротивио јесте демонизација Републике Српске, која се води из одређених свјетских, али и домаћих политичких кругова.

Осврнуо се Лавров и на предстојеће изборе у БиХ, истичући да руска званична политика нема фаворита, односно да су му фаворити они који освоје највише гласова грађана.

Ова посјета имала је економски аспект. Није се можда говорило о јабукама, али јесте о гасу и вишемилионским инвестицијама које су руске компаније уложиле у Републику Српску.

Говорило се и о Косову, као једном од кључних елемената у стабилизацији региона, али и односу власти БиХ према овом проблему.

Стигао је министар иностраних послова Руске Федерације да посјети и српско-руски храм и духовно-културни центар у изградњи, а који се гради у Бањалуци у част чувеној руској царској породици Романов.

Никоме у БиХ, а поготово не онима из Сарајева, не би требало да смета посјета једног високог руског званичника Бањалуци. Не треба да сметају ни пријатељске и историјске везе српског и руског народа. Зашто би?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана