Руски долари

Горан Маунага

Таман кад је отпочела припрема за потписивање споразума о измирењу око 125 милиона долара клириншког дуга Руске Федерације према БиХ, СДА је затражила да од тог износа буде одбијен ратни дуг за гас према Русији. То значи да би тај споразум опет могао да буде пролонгиран, као и то да би Руси могли да се предомисле и потпуно обуставе исплату готовине.

Тешко је докучити шта је у позадини таквог потеза челника СДА и зашто би то одговарало било коме, па и СДА.

Скоро невјероватно је да сматрају да је тај покушај помагања "Енергоинвесту", фирми на којој се води 105 милиона долара дуга Русима, важнији од тога да новац из Руске Федерације стигне ентитетима. Ту баш нема неке логике, осим могуће озлојеђености што су Руси ту најбољу понуду дали и због добрих односа са Српском.

Могуће је и да је ријеч о покушају наношења штете Републици Српској на начин на који је то први покренуо Савез за промјене, па и по цијену тога да новац не оде ни ФБиХ. Али само нека не иде Српској. 

Иако питања клириншког, и дуга за гас, немају никакву међусобну везу јер се клириншки дуг рјешава међудржавним уговором између двије државе док је ратни дуг за гас комерцијални посао, вођен том "СДА логиком" федерални министар Нермин Џиндић предложио је Савјету министара БиХ пребијање ратног дуга за гас кроз исплату клириншког.

За такав потез објашњење треба тражити и у могућем покушају обезвређивања значајних потеза и успјеха министра Вјекослава Беванде у том послу добијања новца, пошто Беванда скоро једини у Савјету министара, умјесто српских представника у заједничким органима власти, својим реалним ставовима и потезима често представља сметњу политици СДА. 

Питање клириншког дуга актуелно је дуже од деценију, и кад је на дохват руке најбоље могуће рјешење - исплата дуга у готовини, СДА покушава да то блокира. 

То је тако и због неспроведене унутарстраначке реформе СДА од које је чак успешнија и реформа правосуђа у БиХ. Очито је да је са бившим предсједником те странке покопан и сваки покушај ослобађања партије од ратних кадрова и циљева.

У жељи да из свега извуку политичку корист и покажу да је централизација БиХ могућа, њени челници прво ће опустошити властити буџет, а затим зауставити економске реформе и постати гробари онога у шта се заклињу - државе БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана