Руска рука пријатељства

Милијана Латиновић

Република Српска има широм отворена врата за сарадњу са Руском Федерацијом. Та шанса поново је доспјела у жижу јавности јер је вишечлана делегација из Нижњег Новгорода, најбројнија до сада, стигла у посјету Српској.

Пријатељи из Русије допутовали су са прегршћу идеја и понуда за сарадњу која би, судећи према изјавама са бројних састанака, могла бити крунисана оснивањем заједничких предузећа, која ће крчити пут ка европском и руском тржишту.

Представници Владе РС и пословне заједнице шансу за унапређење већ добре сарадње виде у металопрерађивачкој, аутомобилској и прехрамбеној индустрији, те производњи медицинске и саобраћајне опреме.

За домаћу привреду најављена сарадња могла би бити вјетар у леђа, да уз помоћ јаког партнера, крупним кораком крене ка врху.

Уз подршку, партнерски и братски однос који Српска баштини са Русијом, назиру се добри пословни резултати које би домаћи привредници могли збрајати у годинама које долазе. Свјесни су да је ово добра прилика и да је за мале произвођаче подршка оних који важе за свјетску велесилу веома важна, да би обезбиједили квалитетну сировину, унаприједили производњу, осавременили погоне и зграбили своје парче тржишног колача.

У вријеме када цвјета нелојална конкуренција и када многи гледају како да улове плијен у мутном, важно је имати партнера са којим је могуће кројити велике планове.

Домаћи привредници уздају се у пољопривреду као један од највећих потенцијала у којем уз много труда и залагања могу остварити добре резултате и руском тржишту понудити производе врхунског квалитета. Осим тога, долазак руске делегације, поводом манифестације “Дани Нижњег Новгорода у Републици Српској” изузетна је прилика и за унапређење економске, културне, научне и туристичке сарадње.

На нама је да пружену руку пријатељства стегнемо чврсто и учинимо све што је у нашој моћи да ово буде само замајац великим пројектима који ће услиједити.

Не смијемо заборавити да је Русија прије коју годину широм отворила врата за јабуке из Српске и БиХ, али да је због немара појединаца убрзо морала да спусти рампу за домаће пошиљке, јер је једно предузеће покушало да подвали јабуке из Пољске.

Такво нешто не би смјело никада више да се догоди, јер једном испуштена прилика тешко може да се врати, а укаљан образ и срушено повјерење нису препорука за било какву сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана