Руска рампа као опомена

Милијана Латиновић

Пољопривреднике је у петак је обрадовала вијест да је Руска Федерација подигла рампу за воће и поврће из Српске и БиХ.

Воћари и повртари који су протекла два мјесеца због забране извоза на руско тржиште сабирали милионске штете не могу сакрити задовољство јер им је пружена нова шанса.

У свој еуфорији око извоза у Русију и припреме прве пошиљке, немогуће је не запитати се, да ли је до забране уопште требало доћи?

Па зар из лањске приче о извозу млијека нисмо научили да са великим тржиштима нема шале и да код њих не пролази ни најмања грешка?

То што смо ми дозволили да се на нашим трпезама сервирају увозне јабуке и крушке чији је квалитет под знаком питања, то је само наш проблем. Велика тржишта, попут руског, тај луксуз себи не желе приуштити.

А за нас је карактеристично управо то да се прво поклизнемо, ударимо главом о зид, па тек онда научимо како се ради. Зар је могуће да смо се уопште упустили у причу о извозу, а да не знамо како се чувају печати и фитосанитарни сертификати?

Било како било, велика прилика је испред нас. Добили смо шансу да јабуке, крушке, шљиве и кромпир произведени на нашим њивама доспију на једно од највећих свјетских тржишта. Ваљда ћемо нову прилику знати чврсто зграбити и искористити на најбољи могући начин.

Јер, прилике попут ове не добијају се често, а видјели смо да се изгубе за трен. И најмање одступање од потписаног Протокола између Русије и БиХ значиће крај извозу и доброј сарадњи.

А то нико од нас не жели, понајмање пољопривредници који с пуно муке, жуљева и зноја од јутра до мрака, по сунцу и киши узгајају сочне плодове. Они најбоље знају колико труда је потребно да би се добио плод врхунског квалитета.

Остало је у рукама надлежних, оних чије радно мјесто није њива већ удобна канцеларија, да воде рачуна о техничким детаљима. Инспектори морају засукати рукаве и очи држати широм отворене како им се не би поткрала ни најмања грешка.

Извоз у Русију требао би бити подстрек воћарима да дају све од себе да јабука из воћњака под Козаром или шљива из Угљевика буду врхунског квалитета, да у Русију пошаљемо оно што бисмо вољели и сами да поједемо, јер је то једина гаранција да нам поново неће бити спуштена рампа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана