Рушиоци БиХ

Вељко Зељковић

Хрватски народни сабор је изашао с Приједлогом промјена Изборног закона БиХ које би требало да испоштују све одлуке међународних судова, али и Уставног суда у БиХ у случају “Љубић”. Оне би, бар како сматрају у ХНС, требало да обезбиједе легитимитет изабраних званичника, али и конститутивност народа и “осталих” у БиХ.

 

Из Српске је пак поручено да би стављање мораторијума на такозвани Инцков закон, могао релаксирати политичке односе унутар БиХ, те да би то била добра порука да се српски представници врате у заједничке институције. Да кроз институције БиХ буду усвојене измјене и допуне Кривичног закона БиХ, а не да их странци нелегално намећу.

Из Анкаре, а након сусрета предсједника Србије и Турске, готово у исто вријеме упућена је порука и приједлог да се ове двије земље, заједно са Хрватском, арбитражно укључе у рјешавање политичких неприлика и БиХ.

Какав је био одговор представника бошњачких и “грађанских” партија? Оне су све то редом одбиле измишљајући разна оправдања, те настављајући с даљим дизањем тензија и представљајући себе највећим жртвама у историји човјечанства. 

Што се тиче промјена Изборног закона они су за то да буду “залеђене” и архивиране све док српска страна не одблокира рад заједничких институција. Немају ништа против, а чак то сматрају и пожељним, да и наредни избори буду одржани по старим правилима, а како би се могао поновити сценарио “Комшић”. 

Не прихватају, баш као ни ОХР, ни да се ван снаге стави и наметнути и спорни Инцков закон, те да се о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ расправља у Парламенту БиХ. За њих је наметање овог закона легално. 

На нож су дочекали и приједлог из Истанбула жестоко поручујући како се о судбини БиХ не смије и не може одлучивати по загребачким, београдским и истанбулским резиденцијама, при том заборављајући у тај исти кош ставити и Вашингтон, Лондон или рецимо Берлин.

За њих је амерички или њемачки интервеционизам и протекционизам легалан и није споран, штавише и пожељан и насушан, али је спорно “мијешање” комшија.

И ко онда креира кризу у БиХ?  Срби, Хрвати, Руси, Кинези...., или они који желе растурити Дејтон и направити некакву грађанску државу, а која би била увод у доминацију једног народа над остала два. Ко потпаљује ватре у БиХ? Срби и Хрвати које се залажу за досљедно поштовање потписаних међународних уговора, доношење адекватних законских и свима прихватљивих рјешења, или они којима је у интересу да у БиХ буде све горе, како би испровоцирали међународни интервенционизам?

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана