Рушење споменика пуцањ у Србе

Жељка Домазет

Двије деценије и више је прошло откако је макар на папиру у БиХ установљен мир, након којег су сви народи ове земље требали да се окрену свакодневним активностима. Међутим, тихи рат се и даље наставља.

Они којима су уста пуна БиХ и који тврде да је ријеч о мултиетничкој и мултикултурној земљи прећутно толеришу којекакве вандализме, пљачке, те јачи и прикривени притисак на малобројни православни свијет који је остао да живи у Федерацији.

Они који нису протјерани у рату и непосредно након ратних сукоба данас се на свакојаке начине уцјењују, страше и нападају да напусте своје домове и одлазе главом без обзира. Најочитије је то чак у главном граду ове земље, у коме још само православна гробља и храмови свједоче да су ту некада живјели Срби. Најочитији примјер је црква Преображења Господњег, која је као православна богомоља већ одавно добила епитет здања које је највише пљачкано, скрнављено и на свакојаке начине понижавано. Мада су већ одавно у овом здању и око њега постављене видео-камере, никада починиоци вандалских напада нису откривени.

Да "мултиетничком и мултикултурном" Сарајеву сметају и гробови православаца најочитије показује вандалски напад на гробље у Бријешћу. Полупани су споменици и ишчупани камени крстови који су у миру обиљежавали и чували покојнике када је на овим просторима бјеснио бјесомучни рат. Данас, више од двије деценије откако је утихнуло оружје, вандалски напади су постали најперфиднији начин слања порука и живим и мртвим сарајевским Србима да им ту нема мјеста.

И док ријетки православци одлазе на гробља да запале свијеће својим прецима са страхом шта ће тамо затећи, истражни органи ћуте и на тај начин одобравају невиђени вандализам. Тиме показују да сви они који су на овај или онај начин остали да живе у илузијама мултиетничности треба што прије да се поздраве с њима и да траже друга скровишта.

Како су, уосталом, ствари почеле да се одвијају, изгледа да не само да живи православни свијет неће моћи да покаже како у главном граду ове земље има Срба, него то неће моћи посвједочити ни недужни гробови. Уосталом, и то је мултиетничност на начин како је замишља Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана