Рупе и закрпе

Милијана Латиновић

Пандемија вируса корона блокирала је цијели свијет и готово из коријена промијенила свакодневне навике човјечанства. Посљедице ширења заразе нису заобишле ниједан сегмент друштва, а колике су размјере стварне штете тек ће бити утврђивано.

 

Поремећаји на тржишту у Републици Српској и те како су видљиви, а то потврђује податак да је промет преко фискалних каса од увођења мјера до тренутка њиховог ублажавања скоро преполовљен.

На мукама су се нашли и они који су због пандемије морали привремено да ставе кључ у браву, као и они који су радили све вријеме, али смањеним капацитетом.

Укупна потрошња становништва је скоро преполовљена, а како и не би, када је због ширења вируса кретање ограничено, а страх од неизвјесности и немаштине натјерао је становнике Српске да брзо размишљају и купују искључиво оно без чега не могу.

Иако су у првих десетак дана многи похрлили у маркете и правили кућне залихе, такође из страха, данас готово никога не можете срести у продавници без списка на којем су само неопходни артикли. Купују искључиво основне животне намирнице, пажљиво и без превеликог задржавања у продавницама.

Многи и немају шта да потроше, јер су остали без посла, без примања, а и они који су имали ту срећу да сачувају радно мјесто и одлазе на посао и током априла, добили су или ће тек добити минималац, са којим једва могу да плате рачуне и станарину. Све у свему, потрошња је сведена на минимум и сигурно је да неће бити ништа боље ни на крају овог мјесеца.

Таман када је економија кренула узлазном путањом, вирус је као гром из ведра неба покосио привреду.

Осим рупа на новчаницима грађана који поодавно личе на швајцарски сир, посљедице пандемије оставиће празнину и у републичком буџету, који ће у великој мјери бити закинут по основу ПДВ-а, пореза на добит и доприноса за раднике којима су подијељени откази.

И много развијенијим земљама биће тешко да се извуку из кризе без задуживања и помоћи међународних кредитора, а камоли Српској, која је и раније посезала за кредитима да би реализовала велике инфраструктурне пројекте. Сваки нови кредит помоћи ће опоравку, али и продужити агонију, све док самостално не станемо на своје ноге.

Све рупе у буџету ће, на крају, опет крпити и закрпити радници у Српској, махом својом солидарношћу, коју су већ, у неколико наврата, показали на дјелу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана