Рука спаса

Анита Јанковић-Речевић

Све што је добро заслужује јавну похвалу, поготово потези чији је циљ да за народ буду створени бољи услови живота и рада.

 

Подршка коју је Влада РС посљедњих десетак дана пружила домаћим пољопривредним произвођачима свакако је један од тих потеза који треба похвалити. Узгајвачи свиња, јунади, као и произвођачи поврћа због пада потражње и прекомјерног увоза овог љета суочени су са озбиљним проблемима. Пандемија вируса корона смањила је промет угоститељских објеката, отказане су свадбе, крштења и друге прославе а све то резултирало је пуним шталама товљеника и бикова који су одавно прерасли оптималну килажу. Иста слика је и у пластеницима и на њивама гдје тоне поврћа чека на купце.

Како повртари и фармери не би доживјели тотални крах производње, Влада РС издвојила је пет милиона марака за интервентни откуп домаћих пољопривредних производа који су тржишни вишак. Три милиона КМ биће утрошена за откуп 6.000 бикова и 10.000 свиња, док ће два милиона послужити за преузимање 11.000 тона поврћа. Овакав потез надлежних помоћи ће произвођачима да преброде проблеме и упусте се у нови производи циклус, а омогућиће и прерађивачима да зараде коју марку више.   

Велики је плус то што су тих пет милиона КМ додатна средства у односу на оних 75 милиона КМ колико ће се ове године слити у пољопривреду кроз редовне подстицаје. Када се томе додају и друге инвестиције у пољопривреди, као што су наводњавање, набавка нове механизације у овај сектор до краја године биће уложено више од 150 милиона КМ, што није занемарива цифра.

Ресорно министарство годинама се труди да поспјеши развој домаће пољопривреде и задругарства и да да шансу и старима и младима да остану на овим просторима. Доказ за то је и демографска мјера Министарства пољопривреде којом се од јануара са 500 КМ стимулише рађање дјеце на селу.

Истина је да је рука спаса аграру пружена много пута и да је урађено доста посла, али да се мора још радити,  и те како се мора. Оно што треба бити приоритет свих приоритета када је у питању борба за бољу позицију произвођача јесте заштита домаће производње на нивоу БиХ.

Власти у Сарајеву, зарад интереса појединаца и којекаквих лобија, годинама се оглушују о вапаје сељака, који у суштини не траже новчану помоћ већ искључиво тржиште растерећено нелојалне конкуренције. Тржиште на којем ће имати прилику да пласирају своје производе по исплативим цијенама, а не да робу дају у бесцјење. Месо, млијеко, поврће и воће из увоза озбиљна је пријетња гашењу домаће производње а ова сезона очигледан је примјер за то јер да Влада РС није донијела мјеру о интервентном откупу тоне и тоне поврћа завршило би на депонији смећа, а ништа другачије не би прошла ни стока.

Рјешење за нагомилане проблеме на тржишту лежи у сезонском спуштању рампе за поврће и месо из увоза и надлежни у БиХ то знају али очигледно не маре за судбину обичног човјека, већ за интересе појединаца. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана