Рука помирења

Жељка Домазет

Након запаљиве и жестоке реторике која је била увод у напад на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници што је довело до усијања политичке сцене у цијелом региону, услиједила је наново испружена рука Србије.

Рука је пружена како би се градили мостови, добросусједски односи и стигло ново вријеме за цијели западни Балкан.

Ову пружену руку прихватила су сва тројица чланова Предсједништва БиХ да би у отвореном и врло важном разговору коначно двије деценије након рата затворили једно поглавље подјела и размимоилажења, те отворили нову страницу у односима и кренули путем од кога ће користи имати обје земље и сви њихови грађани, па и цијели регион.

Састанак који је заказан за сутра у Београду је договорен мимо званичних протоколарних правила по којима би састанак са Предсједништвом БиХ требао да закаже и договори предсједник Србије Томислав Николић, него као заједнички договор сва три члана Предсједништва и Вучића да би се на размирице и запаљиве ствари коначно ставила тачка.

Сви они који су ових дана из БиХ добијали углавном негативне слике и коментаре који су ову земљу а и цијели регион вратили деценије уназад, од овог састанка очекују, с правом, коначно добре вијести и добру подлогу за заједничко дјеловање и помоћ на путу ка Европској унији којој теже и БиХ и Србија.

Треба вјеровати је да ће након овог састанка руке помирења пружене и са једне и са друге стране Дрине коначно и БиХ и цијели регион вратити на прави колосијек гдје ће се догађајима из прошлости бавити судови и историја, а пут будућности коначно почети трасирати они који су изабрани гласовима народа да га тим путем воде.

Од састанка и разговора у Београду ако је судити по изјавама и најавама много очекују и Вучић и чланови Предсједништва БиХ. Очекују то и сви битни међународни званичници који Србију виде као покретача процеса у овом региону.

Треба се надати да ће ову шансу БиХ искористити на прави начин и да испружене руке са једне и друге стране Дрине буду не само руке помирења, него и руке заједничког замаха ка демократским процесима у овом региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана