РУГИП-ова правила

Ведрана Кулага Симић

Да су нека правила ту, као што се често каже, само да би се кршила, неки у РС су изгледа буквално схватили и понесени тим кренули су да издају рјешења о исправљању "кривих Дрина" и давању вјетра у леђа земљишној мафији и ко зна коме још.

Да се редослијед прескаче и да није све по "пе-есу" показали су у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) гдје је њен в.д. директора Младен Ковачевић донио рјешење на приговор Александра Деурића, бившег шефа Подручне јединице РУГИП-а Бањалука, којег је Ковачевићев претходник смијенио због скривања и дезинформисања шефа о појединим предметима у којима је било свега и свачега, као што је "случај Аутопревоз".

То је била одлука бившег директора Тихомира Глигорића, а сад нови директор, нова одлука и нова нада за Деурића да ће се вратити на своје старо мјесто и наставити радити по своме.

Ма како год то било и шта год да је (у)радио, у институцијама и земљи постоје службе чији је посао да раде на пријавама, приговорима, жалбама државних службеника и то је нешто што би свима требало да буде јасно.

У саопштењу за јавност, које је потписао Ковачевић, стоји да је Деурић у приговору навео да бившем директору није достављао селективне информације о појединим предметима, а посебно у вези са "случајем Аутопревоз", те да није дезинформисао бившег директора, као и да Деурић није примио ниједан писани или усмени захтјев у погледу давања података за предмете за које је заинтересована шира јавност, а посебно у вези са "случајем Аутопревоз" за који се не води ниједан поступак у РУГИП-у.

Ковачевићево саопштење за јавност је само отворило сумње у то како се ради у управи, и по којој хијерархији или симпатијама, када тачку на "и" ставља директор, тачније в.д. директора и то умјесто Одбора за жалбе који је, нажалост, игнорисан.

Деурић је само један од примјера како се некада поступа по жалбама службеника када се нађу у "необраном грожђу" и како се отварају врата свему другоме, а затварају правди.

Ипак, у РУГИП-у нису усамљени у оваквим играријама са прописима. Не тако давно у Министарству породице, омладине и спорта Горан Раца "оклизнуо" се на службеном меморандуму Министарства на коме је слао приватне дописе у чијем је потпису била његова супруга. Ипак, то није било довољно за крај. Раца је наставио да ради.

И треба ли још шта додати? Осим да су неки прописи ту само да би се заобилазили или кршили, а то није лијек, нити може да буде у борби против криминала и корупције. Правила се морају знати и поштовати, а не држати као украс или избјегавати што је више могуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана