Ругање српским жртвама

Вања Штрбац
Ругање српским жртвама

Игнорантски однос Владе ФБиХ и њеног премијера Мустафе Мујезиновића према формирању комисије за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву велика је увреда за породице погинулих и заробљених бораца и несталих цивила из РС.

Још када на ту увреду федерални премијер Мустафа Мујезиновић, чија је законска обавеза поштивање Устава БиХ, да изјаву у којој на начин непримјерен никоме, а нарочито не једном званичнику, каже: "Ништа нисам урадио по том питању и нека тај проблем рјешава ко хоће", како то другачије назвати, него ругањем српским породицама и жртвама рата.

Формирање комисије за страдање Срба у Сарајеву је Уставом БиХ  одређена обавеза Владе ФБиХ још од 27. маја 2005. године. Та обавеза до данас није испуњена. Комисије нема, истине о страдању Срба Сарајева нема, а посљедица по Владу ФБиХ поготово.

С правом се питају званичници из Српске шта би се десило да овакав игнорантски став влада у РС и тврде да би у том случају све међународне институције биле на ногама, а реаговање и санкције брзи и оштри.

У нади да би то могло да буде од помоћи, Борачка организација РС и Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС послале су писма у којима критикују тренутну ситуацију у вези са неформирањем комисије за страдање Срба у Сарајеву и Мујезиновићевим игнорисањем захтјева за састанак са Координационим тимом РС за истраживање ратних злочина.

Писма су стигла, осим на Мујезиновићеву, и на адресе OHR-а и амбасада у БиХ Русије, СAД и Велике Британије.

Мујезиновић их је "удостојио" својим крајње непримјереним и дрским одговором, док је OHR нагласио да се то питање мора што прије ријешити. Опет, ништа конкретно.

У случају и даљег игнорисања породица страдалих у Сарајеву током протеклог рата, најављени су протести испред зграде Владе ФБиХ, који би били реприза оних из 2006. године. Ипак, најављују да овај пут неће тек тако отићи, него да ће бити упорни све док се тренутна ситуација не ријеши.

Одлучност породица српских жртава је присутна, остаје нада да ће се ускоро нешто промијенити, да ће се коначно сазнати цијела истина и да ће ФБиХ признати злочин у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана