РТВ такса

Ведрана Кулага
РТВ такса

Да је БиХ постала земља у којој је тешко да сви рачуни буду чисти потврђено је, по ко зна који пут, из ФБиХ.

У њеном дворишту сабира, одузима, множи и дијели Федерална телевизија која, изгледа, не познаје значење ријечи "обавеза".

Живјећи тако годинама, у тобоже незнању, ФРТВ је допустила да грађани ФБиХ не уплате 100 милиона марака на рачун јавних сервиса.

Дуг се повећавао, а ФРТВ "слијепа и глува" за постојећу ситуацију наставила је своју политику.

На срећу, све што има свој почетак има и свој крај, чак и у БиХ.

Генерални директор Радио-телевизије РС Драган Давидовић рекао је да ће РТРС ових дана поднијети кривичну пријаву против одговорних лица у РТВ ФБиХ и тражити измјену законске регулативе.

Оно што је у свим нормалним земљама свето писмо и што се без халабуке једноставно поштује, за дио БиХ је до сада било непознаница. A од сада, када се они који доносе прописе, нађу пред новим приједлогом који ће коначно увести ред у наплату и расподјелу прихода од РТВ таксе, неке ствари мораће се промијенити.

Онда се више неће дешавати да челни људи РТРС-а и БХРТ-а сједају за сто погледајући хоће ли се ико из ФРТВ-а појавити и пристати да разговара о проблему који гуши читав систем.

Послије доношења нових прописа "паметним главама" у ФРТВ-у не би требало да падне на памет да остају глуви на сваки покушај договора, јер ће остати без дијела новца који су до сада неоправдано присвајали.

Новац који бива прикупљен у Републици Српској требало би да остаје у Републици Српској, а не да се на рачун грађана овог ентитета, којем на грбачи стоје дугови "бољег ентитета", пуне кесе појединца у ФБиХ.

Разум, струка и прописи на страни су Републике Српске и сада је прави тренутак да се рачуни коначно рашчисте. У супротном би паразитски емитери из Сарајева могли да поједу једном здраво ткиво у читавом систему. A то није фер, поготово према оним грађанима који редовно плаћају оно што их сљедује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана