Романова неправда

Свјетлана Шурлан

Вјероватно једина земља на свијету гдје се у правосудним институцијама може поступати незаконито јесте БиХ. Једино се у правосудним институцијама на нивоу БиХ, односно Тужилаштву и Суду могу доносити одлуке које су противзаконите, и да то тако прође.

Од када нас је страни тужилац Тужилаштва Џуд Романо "почастио" безобразном одлуком да обустави истрагу у "случају Добровољачка" и да се наруга и праву и правди, полако се откривају све веће правне нелогичности у свему томе.

Правне нелогичности које су претходиле његовој наредби нижу се као црне мисли...

Сваког дана на видјело изађе по једна нова информација која нам још мало појасни и утврди оно што већ одавно знамо - да у правосуђу БиХ влада безвлашће, безобразлук, тиранија.

То што је Романо без законског упоришта наметнут да обавља функцију тужиоца за ратне злочине није га спријечило да противзаконито и дјелује. И само на штету Срба.

Тако је постало могуће да је Романо, не обазирући се на Одлуку о формирању стручног тима и окончању "предмета Добровољачка", самовољно, хињски, неколико дана прије одласка из БиХ, без тима, сам обуставио истрагу у "случају Добровољачка".

Могуће је, јер се у институцијама на нивоу БиХ држе они који поступају незаконито, као пожељне персоне, те стога и штите незаконитости.

Ниједан закон у овом случају не може ослободити Романа одговорности, јер је ова одлука правно јача од Правилника који је омогућио овом странцу да сам дјелује.

До када и како ће сарајевска јавност, бошњачка политичка елита, те руководства правосудних институција БиХ ћутати о Романовим поступцима и даље тврдити да у ономе што овај, али и низ других тужилаца раде, има ишта од права?

Није ли очигледно да сви они сваки дан испадају све смјешнији, скривајући сваки документ и чистећи своју историју од злодјела, како би други испали криви за све? Очигледно је, али не и сасвим изводљиво. Нажалост, по њих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана