Рођени директор

Ведрана Кулага Симић

Било би врло корисно за "Жељезнице", а и читаво друштво, да је у "случају Орозовић" постављено питање колико је у овом предузећу још "Орозовића" који су ту само и искључиво зарад директорске функције? Нормално је било запитати се да ли човјек који на радно мјесто гледа као на принцип и заслужује да добије икакво друго радно мјесто?

Једном директор, увијек директор!

Овако би се могао дефинисати радни вијек у неком предузећу, ако је судити према ставу судија у добојском Окружном суду у поступку између "Жељезница РС" и бившег директора Сектора за експлоатацију Ранка Орозовића.

Орозовић, наиме, није прихватио одлуку о премјештају на друго радно мјесто, и то на позицију главног инжењера за оперативне послове, уз образложење да му је из понижења да ради било шта друго осим да буде директор! Како лијепо речено, али није ништа у поређењу са одлуком Окружног суда, који је пресудио да Орозовић за ту изјаву и такав став од "Жељезница" треба добије 40.000 КМ отпремнине.

Јер директор је само директор и ништа друго не долази у обзир, а ни подробније објашњење, по њиховом мишљењу, није било потребно јер, ипак, директор је директор, а његова се слуша.

Одлука добојског Окружног суда је контроверзна, увредљива и, поврх свега, интиргантна.  

Нарочито због тога што је првобитно добојски Основни суд утврдио да предузеће није прекршило колективни уговор када је Орозовића "скинуло" са директорске позиције и распоредило на друго радно мјесто.

Из пресуде и образложења се јасно види да мјесто главног инжењера за оперативне послове одговара Орозовићевим стручним и радним способностима, а то изгледа за њега, а ни судије није било довољно да донесу неку другу одлуку.

Ово сигурно није једини "бисер" изашао из "Жељезница", за које видимо гдје су данас. Судијама које одлучују у предметима какав је овај не би било на домет да сагледају и шири контекст онога о чему суде.

Исто тако, било би врло корисно за "Жељезнице", а и читаво друштво, да је у "случају Орозовић" постављено питање колико је у овом предузећу још "Орозовића" који су ту само и искључиво зарад директорске функције? Нормално је било запитати се да ли човјек који на радно мјесто гледа као на принцип и заслужује да добије икакво друго радно мјесто? Јесу ли "Жељезнице" спријечене да напредују због "директорских принципа"?

Надлежни у "Жељезницама РС" су најавили жалбу на одлуку коју је донио добојски Окружни суд, а одлука је пред нама. Од те одлуке зависиће и то колико ће се "Орозовића" појавити пред судијама.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана